REFERAT DNA: Aşezământul social din Chitila, paravan pentru întâlniri despre rezolvarea unor dosare ANRP

Așezământul social din Chitila, unde deputatul Ioan Oltean ar fi primit suma de 600.000 euro de la omul de afaceri Mihai Rotaru, era considerat drept "un paravan bun" pentru întâlnirile în care cei implicați în afaceri ilegale cu dosare ANRP discutau despre rezolvarea acestora, se arată în referatul DNA cu propunere de arestare preventivă a lui Oltean.

10 dec. 2015, 19:00
REFERAT DNA: Aşezământul social din Chitila, paravan pentru întâlniri despre rezolvarea unor dosare ANRP

Din declarațiile unui martor din dosar rezultă că Mihai Rotaru era „un obișnuit” al așezământului social din Chitila, unde aveau loc deseori întâlniri ale celor implicați în afaceri ilegale cu dosare ANRP, potrivit Agerpres.

În calitate de (…..) l-am cunoscut pe Baciu Remus Virgil în anul 2009, iar acesta venea deseori la așezământul social cu prieteni ai săi și persoane care îi aduceau documente legate de dosare ANRP ale acestora; … în anul 2010 prin intermediul lui Baciu Remus Virgil l-a cunoscut și pe Diacomatu Sergiu Ionuț, iar aceștia adesea discutau la biroul său de la parohie probleme legate de ANRP, de dosarele pe care le aveau pe rolul ANRP și despre persoanele pe care trebuiau să le ajute pentru rezolvarea dosarelor, context în care au discutat și despre Rotaru Mihai care cumpărase drepturi litigioase de la persoane ce au depus dosare de despăgubire„, se arată în referatul DNA.

Conform sursei citate, martorul a asistat inclusiv la discuțiile dintre Baciu Remus Virgil și Diacomatu Sergiu Ionuț, membri din Comisia pentru Stabilirea Despăgubirilor, despre modul cum dosarele ANRP ale unor cesionari erau soluționate cu prioritate, fiind vehiculate sume între un milion euro și 50 milioane euro care reprezentau valoarea despăgubirilor, fiind perceput un comision de 25 — 30%, în funcție de valoarea dosarului de despăgubire.

Același martor le-a spus anchetatorilor că Ioan Oltean a primit în preajma Paștelui 2010, în curtea bisericii din Chitila, „un sac mare de bani” de la șoferul lui Mihai Rotaru, respectiv 600.000 euro.

Aceste depoziții se adaugă la declarația martorului (…..) din care rezultă că Rotaru Mihai era un obișnuit al așezământului social din Chitila, iar concluzia că banii au fost dați și primiți în acel așezământ se impune în mod rezonabil, în considerarea faptului că acest loc devenise spațiul în care cei implicați în afaceri ilegale cu dosare ANRP se simțeau în siguranță și considerau că riscul descoperirii lor era mai mic, așezământul social fiind considerat ‘un paravan bun’ pentru întâlniri în care discutau lucruri legate de dosarele ANRP pe care le rezolvau. (…) Sub acest aspect este relevant inclusiv faptul că uneori verificau cu aparate să se asigure că nu sunt aparate de interceptare: ‘o dată Remus Baciu a scos un aparat să verifice dacă biroul preotului din cantina socială conține cumva microfoane pentru interceptări (…) din toate aceste lucruri martorul înțelegând că demnitari ai ANRP rezolvau dosarele oamenilor de afaceri care cumpărau drepturi litigioase de la persoane îndreptățite sătule să aștepte în zadar rezolvarea„, se precizează în referat.

Totodată, martorul, care este implicat în infracțiuni de corupție legate de rezolvarea unor dosare la ANRP, le-a declarat procurorilor că a participat la diverse petreceri ale celor din conducerea ANRP unde „vorbeau de miliardele de euro care au dispărut în anii 2009 — 2011”.

În dovedirea întâlnirilor diverselor persoane la sediul parohiei sale, martorul a pus la dispoziția autorității judiciare un suport optic ale cărui date urmează a fi exploatate„, notează DNA.

Conform datelor din referat, Ioan Oltean era o prezență „constantă” la ANRP, cu toate că el nu avea atribuții la nivelul acestei instituții.

În condițiile în care deputatul nu avea atribuții la nivelul acestei instituții și adăugând dovada că, în anul 2010, angajații din aparatul tehnic care se ocupau cu pregătirea dosarelor anterior introducerii acestora pe lista CCSD erau revoltați și aveau sentimentul că lucrează pentru cesionarii protejați, printre care și Rotaru Mihai, concluzia că Oltean Ioan a desfășurat acțiuni individuale de complicitate la abuz în serviciu la nivelul ANRP în interesul soluționării dosarului de despăgubire aparținând numitului Rotaru Mihai se impune rezonabil„, spun anchetatorii.

De asemenea, martorii au arătat, în cadrul audierilor, că Ioan Oltean era „ca un șef” pentru Crinuța Dumitrean, fosta șefă a ANRP, fiind cunoscut în rândul funcționarilor faptul că Mihai Rotaru, care avea mai multe dosare de despăgubire în care era cesionar, beneficia de soluționări rapide și despăgubiri „generoase”, președinta acordând sprijin direct soluționării dosarelor de despăgubire de interes pentru acesta.

Conform DNA, parcursul dosarului de despăgubire al lui Rotaru a fost unul „extrem de formal” pentru că se cunoștea că este un protejat al lui Ioan Oltean.

Aprobarea dosarului în ședința CCSD din 17.06.2010 și emiterea deciziei de despăgubire în aceeași zi au venit firesc și favorabil căci în mentalul membrilor comisiei numele cesionarului Rotaru Mihai avea o conotație favorabilă pentru prioritizare și aprobarea unei evaluări exorbitante„, arată procurorii.

De asemenea, anchetatorii susțin că acțiunile infracționale ale lui Ioan Oltean au fost desfășurate și prin folosirea autorității rezultate din funcția sa politică, pentru a induce față de membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor convingerea că aceștia ar putea să își piardă această funcție, dacă nu aprobă dosarul celui pentru care și-a traficat influența.

Plenul Camerei Deputaților a aprobat miercuri, cu 186 de voturi pentru și 111 împotrivă, cererea DNA de încuviințare a arestării preventive a deputatului Ioan Oltean.

Potrivit DNA, în data de 17 iunie 2010, Cătălin Teodorescu, împreună cu alți inculpați care au făcut parte din Comisia pentru Stabilirea Despăgubirilor (Crinuța Dumitrean — președinte, Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Attila Marko, Rodica Constantinovici și Lăcrămioara Alexandru), prin exercitarea abuzivă a atribuțiilor de serviciu, a aprobat raportul prin care un teren în suprafață de aproape 62.000 mp situat în municipiul Pitești a fost evaluat la aproximativ 109 milioane lei, sumă acordată drept despăgubire omului de afaceri Mihai Rotaru.

Procurorii susțin că terenul a fost supraevaluat cu aproape 87,3 milioane lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat și avantaj patrimonial pentru Mihai Rotaru.