REFERAT DNA: Dosarul lui Horia Georgescu, deschis în urma unor denunţuri ale lui Dorin şi Alin Cocoş

Dosarul în care Horia Geogescu a fost reţinut şi urmează să fie judecat pentru abuz în serviciu a fost deschis de procurorii anticorupţie în urma unor denunţuri ale lui Dorin şi Alin Cocoş, potrivit referatului cu propunere de arestare.

17 mart. 2015, 18:51
REFERAT DNA: Dosarul lui Horia Georgescu, deschis în urma unor denunţuri ale lui Dorin şi Alin Cocoş

Potrivit referatului, pe 4 martie, în urma denunţurilor lui Dorin şi Alin Cocoş, DNA a dispus începerea urmăririi penale pentru infracţiunea de luare de mită, constând în primirea de către Sergiu Diacomatu, fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), a sumei de 400.000 de euro pentru urgentarea soluţionării a patru dosare. În cazul acestuia, procurorii DNA au deschis un nou dosar, pentru luare de mită.

După sesizarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la şase zile distanţă, Guvernul a transmis Raportul de control al Corpului de control al primului-ministru privind verificările făcute la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor în legătură încălcarea legii în cazul unor imobile retrocedate, potrivit Mediafax.

„În 4 martie 2015, ca urmare a denunţurilor formulate de Cocoş Dorin şi Cocoş Alin (…) s-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la săvârşirea infracţiunii de luare de mită, constând în primirea de către Diacomatu Sergiu a sumei de 400.000 euro pentru urgentarea soluţionării dosarelor cu nr. 21567/FFCC/2010, 21997/FFCC/2010, 22139/FFCC/2010 şi 22076/FFCC/2010. După sesizarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la data de 10 martie 2015 Guvernul României a transmis Raportul de control al Corpului de control al Primului-Ministru privind verificările efectuate la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor în legătură cu modul de îndeplinire a atribuţiilor în procesul de aplicare a dispoziţiilor Legii nr. 10/2001, prin care se sesizează încălcări ale dispoziţiilor legale privind modul de îndeplinire a atribuţiilor în procesul de aplicare a dispoziţiilor Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, pentru perioada 2008-2011”, arată anchetatorii în referatul cu propunerea de arestare pentru Horia Georgescu şi celelalte şapte persoane reţinute în dosar.

În urma analizării celor două sesizări, precum şi a celei făcute de ANRP în luna ianuarie privind retrocedarea unor imobile şi terenuri, procurorii au deschis un dosar penal.

„Din probele administrate în cauză rezultă că, prin rapoartele de evaluare întocmite în dosarele nr. 8745/CC/2006, 26600/CC/2006 şi 13653/FFCC/2008, evaluatorii desemnaţi de către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor au supraevaluat terenurile evaluate, contribuind în acest fel la prejudicierea bugetului de stat prin prezentarea rapoartelor de evaluare Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor şi aprobarea lor de această comisie formată din: Ingrid Zaarous, Mihnea-Remus Iuoraş, Attila-Gabor Marko, Ingrid-Luciana Popa-Marcu, Remus-Virgil Baciuc, Constantin-Cătălin Canangiu, Theodor-Cătălin Nicolescu şi Horia Georgescu, care au aprobat rapoartele de evaluare ale experţilor evaluatori: Gheorghe Vişoiu – angajat al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, Neculai Nistor – angajat în cadrul Rom-Consultin Co SRL, Dorin-Cornel Drulă – angajat în cadrul Preciss Consulting SRL şi Florin Alexandru Hanu”, se mai menţionează în referatul DNA.

Horia Georgescu, alături de alte şapte persoane, au fost aduşi, marţi, la instanţa supremă, pentru judecarea cererii de arestare preventivă, în dosarul în care sunt acuzaţi de abuz în serviciu, în cazul unor despăgubiri acordate de ANRP pentru imobile supraevaluate cu 75 de milioane de euro.

Cine l-a DENUNŢAT pe Horia Georgescu

La Înalta Curte de Casație și Justiție au fost prezentați marți cu propunere de arestare preventivă fostul șef al ANI, Horia Georgescu, Mihnea Remus Iuoraș (fost vicepreședinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP), Ingrid Luciana Popa Mocanu (fost vicepreședinte al Comisiei), Constantin Cătălin Canangiu (membru al Comisiei), Gheorghe Vișoiu, Alexandru Florin Hanu, Dorin Cornel Drulă, Neculai Nistor, ultimii patru fiind experți evaluatori.

În același dosar, deputatul PNL Theodor Nicolescu a fost pus sub urmărire penală pentru săvârșirea a trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

De asemenea, procurorii anticorupție au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile față de Ingrid Zaarour, fost președinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, în dosar fiind pus sub acuzare și Remus Baciu.

Potrivit procurorilor anticorupție, în ianuarie 2015, Guvernul a sesizat DNA cu privire la faptul că, în perioada 2008 — 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii 247/ 2005 nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor.

„Concret, în perioada respectivă, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, din care făcea parte și inculpatul Georgescu Horia, a aprobat rapoartele de evaluare, întocmite de experții evaluatori, corespunzătoare unui număr de 3 dosare, cu nerespectarea Standardelor Internaționale de Evaluare, a dispozițiilor Legii nr. 247/ 2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente, în care imobilele pentru care se solicitau despăgubiri fuseseră supraevaluate. Valoarea totală la care au fost evaluate imobilele supuse despăgubirii s-a ridicat, conform experților evaluatori, la suma de 129.709.168 euro (467.448.907 lei)”, arată DNA.