REFERENDUM GRECIA. A început VOTUL. Ultimul sondaj: 44,8% pentru DA, 43,4% pentru NU

REFERENDUM GRECIA. Referendumul prin care Grecia se va pronunţa pro sau contra măsurilor de austeritate propuse de creditorii internaţionali a început, duminică. Aproape 11 milioane de greci sunt aşteptaţi la urne.

05 iul. 2015, 05:38
REFERENDUM GRECIA. A început VOTUL. Ultimul sondaj: 44,8% pentru DA, 43,4% pentru NU

REFERENDUM GRECIA. Miza este mare atât pentru Grecia, care ar putea ieşi cel puţin din uniunea monetară, cât şi pentru ţările din UE, care vor fi afectate, dar şi pentru construcţia europeană în sine. Votul se va încheia la ora 19:00, iar la ora 21:00 sunt aşteptate primele rezultate.

REFERENDUM GRECIA. Potrivit celor mai recente sondaje din Grecia, procentul celor care vor să voteze DA este acum de 44,8%, în timp ce acela al adepților unui răspuns negativ la propunerea creditorilor ar fi scăzut până la 43,4%.

REFERENDUM GRECIA. Referendumul se bazează pe o întrebare neclară și face referire la o ofertă a creditorilor care a expirat deja. Multe alte probleme sunt legate de votul de duminică, însă toată Europa stă cu ochii pe ce vor decide grecii. Guvernul de la Atena a pregătit planuri pentru scenariile posibile după referendum. Astfel, dacă majoritatea grecilor va respinge măsurile de austeritate, ar putea fi introdusă o nouă monedă, drahma, paritară cu euro, ceea ce ar însemna şi ieşirea Greciei din zona euro. În schimb, dacă se va vota pentru adoptarea planului de austeritate propus de creditorii internaţionali, Guvernul Tsipras ar demisiona, dând posibilitatea creării unui nou guvern, ori unul de uniune naţională, ori unul format din moderaţi ai partidului Syriza.