Referendum în Scoţia: Sprijinul pentru INDEPENDENŢĂ este de 49%

Sprijinul pentru independenţa Scoţiei a ajuns la 49%, relevă un sondaj de opinie realizat de institutul Ipsos, cu o zi înaintea unui referendum crucial pentru viitorul Marii Britanii, transmite Reuters, citată de Agerpres.

17 sept. 2014, 17:41
Referendum în Scoţia: Sprijinul pentru INDEPENDENŢĂ este de 49%

Sondajul arată că 51% dintre scoţieni susţin rămânerea Scoţiei în interiorul Regatului Unite. Susţinerea independenţei a sporit cu 7 procente comparativ cu un sondaj similar realizat pe 5 august.

Marţi, cele trei partide tradiţionale britanice au publicat o declaraţie comună solemnă în care promit o mai mare autonomie scoţienilor dacă vor vota „Nu” la referendumul pentru independenţă.

Citeşte şi Separarea Scoţiei de Marea Britanie, un DIVORŢ DUREROS

Această promisiune, ce reafirmă angajamentele anterioare, a fost publicată într-unul din principalele ziare scoţiene, Daily Record, sub titlul „Jurământul”. Textul a fost semnat de premierul conservator David Cameron, liderul partidului de opoziţie laburist Ed Miliband şi vicepremierul liberal-democrat Nick Clegg.

Citeşte şi Rasmussen: REFERENDUMUL din Scoţia nu va submina contribuţia Marii Britanii la NATO

Pentru premierul scoţian Alex Salmond, aceasta este o „ofertă de ultim moment”. Ea „nu îi va descuraja pe oamenii din Scoţia să profite joi de imensa oportunitate de a încredinţa Scoţiei viitorul Scoţiei”, a declarat el.

În schimb la Londra, unii au început să îşi facă griji cu privire la concesiile mari anunţate. Potrivit mai multor comentatori, ele ameninţă să ducă la o federalizare sau chiar la o „balcanizare” a Regatului Unit.