REFERENDUM USR: Biroul Naţional a validat rezultatul. Partidul se va opune modificării Constituţiei pentru redefinirea familiei

Referendumul intern din USR s-a încheiat duminică, 13 august, la ora 24:00. Din totalul de 1829 de membri USR au votat 1453, prezența finală la vot fiind de 78%. Rezultatele arată că 52,7% dintre membrii partidului au votat pentru poziționarea partidului față de inițiativa de modificare a Constituției inițiată de Coaliția pentru Familie.

13 aug. 2017, 21:23
REFERENDUM USR: Biroul Naţional a validat rezultatul. Partidul se va opune modificării Constituţiei pentru redefinirea familiei

UPDATE. Biroul Naţional al USR a validat, luni, rezultatul referedumului intern şi a decis asumarea poziţiei rezultate din consultarea membrilor, de a se opune modificării articolului 48 din Constituţie în forma propusă de Coaliţia pentru Familie. ”Decizia Biroului Naţional de asumare a poziţiei rezultate din referendum confirmă că toţi membrii USR au puterea de a se pronunţa asupra deciziilor cu impact pe termen mediu şi lung în problemele de interes ale partidului şi ale societăţii. În acest context, preşedintele interimar USR Levente Elek invită simpatizanţii USR să se alăture partidului pentru a se implica în proiectul de modernizare a României”, se arată într-un comunicat al USR.
 
”Fiecare membru poate participa la decizii care privesc partidul şi societatea românească. Îi invit pe simpatizanţii USR să se implice în proiectul nostru. USR este un alt tip de organizaţie decât celelalte partide care-şi amintesc de baza partidului doar în campanie. Pentru noi, contribuţia fiecăruia este importantă şi am demonstrat asta la referendum. Referendumul în sine, un exerciţiu democratic unic în politica românească, dar şi rezultatul referendumului demonstrează că USR este un partid care face o altfel de politică, cu totul diferită de vechile partide, pentru care valorile sunt doar etichete pe care şi le-au lipit. Prin această decizie, USR îşi asumă responsabilitatea de a apăra libertăţile, credinţele şi valorile fiecăruia, în interior şi în exterior. Rămânem uniţi în diversitate şi în lupta USR cu sistemul corupt şi arogant”, a declarat Levente Elek după şedinţa Biroului Naţional.
 
USR precizează că nu se opune ideii de referendum, ci propunerii concrete de modificare supuse votului cetăţenilor. Chiar decizia CCR care aprobă tehnic iniţiativa Coaliţiei pentru Familie (CpF) de modificare a Constituţiei arată că aceasta este inutilă. Din punct de vedere juridic, actuala formulare a articolului 48, care defineşte familia în Constituţie, este interpretată exact la fel ca în variantă propusă de Coaliţia pentru Familie, se arată în comunicat.
 
Partidul subliniază că respectă dreptul la iniţiativă al cetăţenilor, însă acest referendum nu rezolvă o problemă actuală.
 
”Revizuirea Constituţiei în forma pe care Coaliţia pentru Familie o promovează creează premisele unui veritabil recensământ pentru dezbinare, instigând la ură şi diviziune socială”, susţine USR.
 
În cadrul referendumului intern din USR au votat 1453 de membri din totalul de 1829 (prezenţa la vot a fost de 79,44%), iar 52,9% au ales poziţionarea partidului faţă de iniţiativa de modificare a Constituţiei pentru redefinirea familiei. La întrebarea „Susţineţi ca USR să aibă o poziţie ca partid pe tema referendumului Coaliţiei pentru Familie?”, 766 au votat DA, 682 au votat NU, iar 5 voturi au fost albe. La întrebarea „Cum trebuie să se poziţioneze USR ca partid pe tema referendumului Coaliţiei pentru Familie?” 184 au votat PRO, 864 au votat CONTRA, iar 405 voturi au fost albe.

Rezultatele referendumului intern vor fi validate de Biroul Național al USR care se reunește în ședință în cursul zilei de luni.

Referendumul s-a desfășurat timp de șapte zile consecutive, între 7 și 13 august, iar membrii au avut de răspuns la două întrebări:

La întrebarea „Susţineţi ca USR să aibă o poziţie ca partid pe tema referendumului Coaliţiei pentru Familie?” 766 au votat DA, iar 682 au votat NU.

La întrebarea „Cum trebuie să se poziţioneze USR ca partid pe tema referendumului Coaliţiei pentru Familie?” 184 au votat PRO, iar 864 au votat CONTRA.

Referendumul s-a desfășurat prin intermediul unei platforme online, care a asigurat secretul total al votului. Fiecare membru a primit pe mail un user și o parolă unice pentru a se putea loga pe platformă să voteze.

USR este primul partid din România care a organizat un referendum de consultare a tuturor membrilor. De altfel, USR este singurul partid din România care și-a asumat prin statut consultarea tuturor membrilor în problemele de interes ale partidului. Rezultatele referendumurilor interne vor constitui o bază pentru luarea deciziilor în cadrul Biroului Național al USR.

Acest prim referendum din USR reprezintă o premieră în politica românească, dar și o dovadă că Uniunea Salvați România își respectă promisiunea de a schimba modul de a face politică în România. Valorile USR se bazează pe democrație, integritate și transparență față de membrii USR și față de societate.