Referendumul iniţiat de Iohannis va avea efecte obligatorii, dar se poate repeta scenariul ignorării rezultatelor de către Parlament

Rezultatele unui referendum consultativ, precum cel iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis pe tema justiţiei, au efecte obligatorii, iar voinţa populară nu poate fi ignorată, potrivit unei decizii a Curţii Constituţionale. Aplicarea rezultatelor nu este însă directă, ci indirectă, prin acţiunea Parlamentului, fiind astfel posibile amânări pe termen nedefinit, aşa cum s-a întâmplat în cazul referendumului din 2009 privind reducerea numărului de parlamentari, arată site-ul News.ro într-o analiză.
Iulian Tudor
24 ian. 2017, 10:30
Referendumul iniţiat de Iohannis va avea efecte obligatorii, dar se poate repeta scenariul ignorării rezultatelor de către Parlament

Prerogativa preşedintelui de a convoca un referendum este stipulată în Constituţie, la articolul 90, şi detaliată în Legea 3/2000, privind referendumul.

Astfel, Constituţia precizează că „preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional”. Legea 3/2000 explică faptul că suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative şi prin referendum, definindu-l pe acesta ca fiind „forma şi mijlocul de consultare directă şi de exprimare a voinţei suverane a poporului român” cu privire la modificarea Constituţiei, demiterea preşedintelui, precum şi „probleme de interes naţional”. CCR a stabilit că preşedintele are dreptul „exclusiv” de a decide ce probleme constituie probleme de interes naţional, iar dreptul lui de a convoca un referendum nu poate fi cenzurat.

Ceea ce nici Constituţia, şi nici Legea 3/2000 nu precizează este caracterul referendumului pe teme de interes naţional, respectiv decizional sau consultativ. Această distincţie, de altfel, nu se regăseşte în legislaţia românească, ea fiind însă implicită în cazul referendumurilor pentru modificarea Constituţiei şi a demiterii preşedintelui (referendumuri decizionale), şi în cazul referendumului pe subiecte de interes naţional (consultativ).

Curtea Constituţională a explicat însă că voinţa poporului nu poate fi nesocotită, indiferent de tipul de referendum. Decizia aceasta a fost dată în 2012, după ce Curtea a respins iniţiativa USL privind instituirea uninominalului pur. În motivarea hotărârii, CCR a stabilit că orice lege electorală trebuie să plece de la rezultatele referendumului din 2009, în care românii au votat pentru un Parlament de maximum 300 de aleşi. 

Cu acea ocazie, Curtea a apreciat că există o lacună legislativă, pentru „că efectele referendumului trebuie să fie expres prevăzute în Constituţie sau prin lege, fie că referendumul este consultativ, fie că este decizional”.

„Faptul că, în cazul referendumului consultativ, nu este stabilită o astfel de procedură ulterioară, nu se traduce într-o lipsă a efectelor acestui referendum. Nici nu ar fi admisibil într-un stat de drept ca voinţa populară, exprimată cu o largă majoritate (…), să fie ignorată de reprezentanţii aleşi ai poporului”, explicau atunci judecătorii.

Distincţia dintre referendumul decizional şi cel consultativ este evidenţiată de CCR prin faptul că cel din urmă produce efecte indirecte, nu ca cel privind modificarea Constituţiei, de exemplu, care are efect direct. Efectul indirect este explicat ca apărând în momentul în care rezultatul „necesită intervenţia altor organe, de cele mai multe ori a celor legislative, pentru a pune în operă voinţa exprimată de corpul electoral”.

Astfel, Curtea precizează că, după un referendum precum cel pe tema subiectelor de interes naţional, efectul este obligatoriu, însă punerea în aplicare nu intervine direct, ci indirect. În cazul legii electorale, CCR spunea că oricare altă soluţie legislativă care nu ţine cont de ce a decis poporul este neconstituţională, iar legea trebuie neapărat să fie modificată în acest sens. În eventualitatea unui vot împotriva OUG-urilor propuse de Guvernul Grindeanu, ele nu sunt respinse automat, însă dacă sunt promovate în continuare vor atrage o decizie de neconstituţionalitate.

Cu toate acestea, decizia alegătorilor din 2009 nu a fost transpusă în lege, iar, de 8 ani, efectele „indirecte” despre care vorbea Curtea nu s-au regăsit în deciziile legiuitorilor. Asta pentru că orice lege care nu respectă voinţa poporului şi care este contestată va fi respinsă de CCR, însă asta nu împiedică legi contrare voinţei de la referendum să fie adoptate şi să producă efecte în cazul în care nu sunt contestate.

Astfel, poate fi argumentat că rezultatul de la referendumul pe care îl convoacă acum preşedintele Klaus Iohannis, în cazul în care va fi în sensul blocării OUG-urilor privind justiţia, va trebui respectat, iar orice lege care contravine rezultatelor trebuie modificată, însă acest lucru se va întâmpla doar în eventualitatea contestării lei la CCR, cu argumentul expres că nu respectă voinţa populară. Referendumul nu va avea, astfel, efect direct, ci indirect, însă va fi obligatoriu.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Lovitură totală pentru Pepco. Ce se întâmplă cu magazinul adorat de sute de mii de români. Oamenii stăteau la coadă pentru produse, dar gigantul care deține Zara, Stradivarius sau Bershka i-a întors din drum
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit cel mai iubit actor și prezentator: A plecat ca un adevărat gentleman
Playtech.ro
Cât va costa un apartament de 130.000 € după majorarea TVA din 1 august. Calculul care îi descurajează pe cumpărători
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Renovare fără bătăi de cap. Cum cureți varul de pe ramele geamurilor termopan
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
Băiat de 8 ani, găsit trăind printre câini. Nu știe să vorbească, comunică doar prin lătrat și...
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Canicula și „nopțile albe”. Sindromul nocturn care afectează, anual, zeci de mii de români
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Financial Times: Unirea dintre „urs” și „dragon” sperie Occidentul. Cum îl poate folosi Xi pe Putin