Referendumul privind câinii comunitari a fost anulat

Referendumul privind câinii comunitari aprobat săptămâna trecută de CGMB, ce urma să aibă loc pe 6 octombrie, la iniţiativa primarului general Sorin Oprescu, a fost anulat miercuri în şedinţa de îndată a consilierilor municipali.

11 sept. 2013, 09:59
Referendumul privind câinii comunitari a fost anulat

„Avem lege, iar referendumul a devenit inutil şi nu îşi mai are sensul în acest moment. Sperăm ca legea să fie promulgată cât mai repede. Nu înseamnă că până atunci nu facem nimic. Ne-am apucat să adunam maidanezii de pe străzi. Nu se va întâmpla nimic cu animalele. Să se liniştească iubitorii de animale, să nu creadă că ne repezim în ei înainte de promulgare. Îi adunăm de pe străzi şi cred că asta este cel mai important”, a declarat Sorin Oprescu în şedinţa CGMB.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat încă de marţi că referendumul local privind eutanasierea câinilor vagabonzi nu va mai avea loc, ca urmare a adoptării de către Camera Deputaţilor a legii referitoare la problema patrupedelor fără stăpân.

Oprescu a precizat că, urmare a demersului legislativ din Camera Deputaţilor, a invitat liderii de grup din Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi i-a consultat cu privire la oportunitatea organizării referendumului, iar aceştia au fost de acord că acesta nu mai trebuie să aibă loc.

Sorin Oprescu a mai spus că legea adoptată marţi în plenul Camerei Deputaţilor „răspunde în mare parte solicitărilor” municipalităţii legate de problema câinilor vagabonzi.

Camera Deputaţilor a adoptat marţi amendamentul la Legea privind câinii fără stăpân care stabileşte un termen de 14 zile în care câinii sunt ţinuţi în adăposturi, după care, dacă aceştia nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, să fie eutanasiaţi, edilii având posibilitatea să amâne eutanasierea.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat, în 6 septembrie, organizarea unui referendum local, prin care cetăţenii să se pronunţe în favoarea sau împotriva eutanasierii câinilor comunitari, data stabilită a scrutinului fiind 6 octombrie. Bucureştenii au fost astfel chemaţi să se pronunţe prin „da” sau „nu” la întrebarea „Sunteţi de acord cu eutanasierea câinilor fără deţinător capturaţi pe domeniul public al Municipiului Bucureşti şi neadoptaţi în termenul prevăzut de lege? Da sau nu?”.

În Bucureşti există aproximativ 64.000 de câini fără stăpân, iar posibilitatea municipalităţii de a caza în adăposturi aceste animale este mult mai mică decât numărul de animale aflate în libertate, au arătat iniţiatorii proiectului de hotărâre privind organizarea referendumului local.

Oprescu a făcut această propunere după ce Ionuţ Anghel a murit, în 2 septembrie, după ce a fost atacat de câini maidanezi, în apropierea Parcului Tei, iar fratele acestuia, de şase ani, a fost muşcat de un picior, dar a reuşit să fugă şi să-şi anunţe bunica.