Reformă salarială de amploare în România. Cum va afecta peste cinci milioane de angajaţi

O nouă legislație privind salarizarea din România este pe cale să aducă schimbări majore în calculul veniturilor funcționarilor publici, având un impact semnificativ asupra peste cinci milioane de angajați din sectorul public.

02 mart. 2024, 11:21
Reformă salarială de amploare în România. Cum va afecta peste cinci milioane de angajaţi
Reformă salarială de amploare în România. Cum va afecta peste cinci milioane de angajaţi

Reformă salarială de amploare în România. Această reformă propune introducerea unei componente variabile în calculul salariilor, iar discuțiile între Ministerul Muncii și sindicate sunt în plină desfășurare.

Conform noilor prevederi, posturile din sectorul public vor fi clasificate pe o scară de la 1 la 12, în funcție de gradul de complexitate a muncii, începând de la funcții cu nivel minim de responsabilitate, precum paznicii, și ajungând până la poziția de președinte al țării. Această abordare va permite o ierarhizare clară a posturilor în funcție de nivelul de expertiză și de cerințele specifice, scrie Mediaflux.

Citeşte şi: Angajări 2024. Specialiştii care vor fi îngropaţi în salarii mari. De ce salariaţii nu mai vor contracte pe termen lung

În cadrul noului sistem, salariile angajaților din sectorul public vor fi compuse din două componente distincte: una fixă și una variabilă. Pe lângă suma fixă primită lunar, aceștia vor beneficia și de o parte variabilă a salariului, determinată de performanța lor la locul de muncă.

Performanța angajaților va juca un rol crucial în stabilirea părții variabile a salariului, iar evaluările efectuate de directori și superiorii ierarhici, pe baza unor criterii specifice fiecărei instituții, vor influența suma pe care angajatul o primește ca parte variabilă a venitului său.

În ciuda beneficiilor potențiale ale noii legi a salarizării, există și riscul unei reduceri a veniturilor pentru anumiți angajați. Aceasta se datorează faptului că salariile pot fi afectate în cazul în care sunt aplicate tăieri la sporuri, în special pentru cei care beneficiază de multiple sporuri sau lucrează în condiții vătămătoare.

De asemenea, noua legislație prevede că valoarea maximă a sporurilor nu poate depăși 20%, iar niciun salariu de bugetar nu va fi mai mare decât cel al președintelui. În plus, ierarhizarea posturilor va fi revizuită în funcție de gradul de dificultate al muncii.

Citeşte şi: Salariile cresc pentru aceste categorii de angajați. Ce prevede legislația de anul acesta

Practic, reforma salarială propusă va aduce modificări substanțiale în peisajul salarial din sectorul public din România. Cu toate acestea, este esențial ca noile reglementări să fie implementate cu atenție și să țină cont de nevoile și interesele angajaților, pentru a asigura un echilibru între eficiență și justiție în sistemul de remunerare.