„Reformiştii” se îndoiesc de viitorul PDL. Voinescu: Partidul e grav divizat

Sever Voinescu şi Cristian Preda, susţinători ai moţiunii Monicăi Macovei la Convenţia Naţională, se tem de scindarea PDL, dar au şi dubii asupra capacităţii lui Vasile Blaga de a evita "schisma". De asemenea, Adrian Papahagi acuză "climatul fesenist" în care a câştigat Blaga un nou mandat de preşedinte al partidului.

24 mart. 2013, 11:39
„Reformiştii” se îndoiesc de viitorul PDL. Voinescu: Partidul e grav divizat

„Amintiri urîte de la Convenție: Partidul e grav divizat. Votul în Convenție a arătat că linia de fisură este la jumătatea partidului – ceea ce e foarte periculos. Nu cred că Blaga are abilitatea politică să gestioneze o asemenea situație. Răbufnirile lui din Convenție și de după dovedesc lipsă de inteligență politică – știam asta despre el de mult timp. Oricum, a cîștigat cu o diferență foarte mică și va avea imense dificultăți să conducă acest partid. Am înregistrat și despărțirea de Băsescu. Iarăși, greșeală imensă”, scrie Sever Voinescu pe Facebook.

Fostul deputat are cuvinte dure pentru o parte din colegii de partid. „Am notat și tone de prostie și nesimțire din partea unora care, altfel, se dau prinți și prințese. Oportunism gros cît grăsimea pe gîtul porcului de Crăciun și multă multă frică strigată aproape isteric. Mi-am limpezit lista de prieteni din PDL. Din acest punct de vedere, chiar m-a ajutat această Convenție. Știu mai bine cine sînt cei care sînt ca mine (și putem fi prieteni) și cine nu”, a constatat Voinescu.

Acesta impută partidului şi un apetit scăzut pentru o reformă internă de amploare, fapt concretizat în numărul mic de voturi obţinut de Monica Macovei. „În privința proiectul nostru politic, am înregistrat apetitul scăzut al delegaților pentru reformiști. Cam 95% dintre delegați vor un PDL așa cum e acum. Așa o să-l aibă. Cu atît mai mult mulțumesc celor 200 de delegați care ne-au votat și tuturor celor care ne-au primit cu prietenie în organizații, pe parcursul acestei campanii interne. Ei sînt oameni liberi și ne asemănăm! Vom fi și pe mai departe solidari. Noi sîntem liniștiți și încrezători. Chiar dacă am fost învinși atît de crunt, noi știm că avem dreptate”, a conchis Sever Voinescu.

La fel de supărat pe cei ce nu au votat-o pe Monica Macovei este şi Adrian Papahagi. „Într-un climat fesenist, a câștigat Vasile Blaga. Noi, reformiștii, am luat doar 209 voturi din 4600, striviți între două blocuri disciplinate și încolonate. Altminteri, dedublare totală. Sute de delegați m-au lăudat pentru discurs, mi-au prevestit un mare viitor politic și mi-au spus că partidul are nevoie de noi… dar nu ne-au votat”, scrie Papahagi pe aceeaşi reţea de socializare.

Ca şi Băsescu, Papahagi acuză existenţa unei atitudini feseniste în PDL. „Încep să mă satur să funcționez pe post de înălbitor al identităților compromise, de cauțiune morală și intelectuală pentru entități încolonate și lipsite de discernământ, valori, viziune politică și curaj. Români, pedeliști: dacă ne vreți, votați-ne. Dacă nu, asumați opțiunea antireformatoare și fesenistă și scutiți-ne cu declarațiile de prețuire calpă”, a afirmat Papahagi.

Acesta a anunţat că nu va candida la un niciun post în conducerea PDL, iar viitorul său politic urmează să-l decidă cu colegii săi de moţiune: Monica Macovei, Cristi Preda, Teodor Baconschi, Sever Voinescu, Ionuț Popescu și ceilalți. „Am două certitudini: fără noi, PDL e un partid mort și nici o construcție credibilă pe dreapta nu se poate face fără noi (le includ aici pe cele deja existente în afara PDL). Scuzați-mi lipsa de modestie, dar nu mai am răbdare de politețuri și diplomație. Noapte bună PDL!”, îşi încheie Papahagi postarea.

Cristian Preda este mai puţin vehement, dar la fel de sceptic în ce priveşte viitorul PDL. „Convenția PDL a ieșit cum nu se putea mai prost: scindarea principalului partid de opoziție e evidentă, deși nevoia de unitate a fost clamată aproape obsesiv, atât în discuțiile din filiale, cât și în cadrul reuniunii de sâmbătă; rezultatele finale au fost contestate; mesajul reformist-european a primit mai puțin de 5% din voturile delegaților. Mai poate fi salvat ceva?”, scrie europarlamentarul pe blog.

Potrivit România TV, Elena Udrea şi susţinătorii săi intenţionează să constituie o nouă formaţiune politică, care să aibă ca bază circa 30 de parlamentari PDL cărora urmează să li se alăture aleşi din PNL şi PPDD. Deocamdată, Udrea aşteaptă rezultatul oficial al contestaţiei depuse la comisia de organizare a alegerilor.

Despărţirea Elenei Udrea de PDL este iminentă, după ce fostul ministru al turismului a pierdut alegerile pentru şefia PDL. Conform surselor România TV ea se va produce în cazul în care contestaţia sa privitoare la rezultatul votului ar fi respinsă, iar Udrea are deja trasate planurile pentru viitorul politic apropiat.

În urma întâlnirilor de taină pe care ea le-a avut sâmbătă noaptea, s-a decis ca Elena Udrea să creeze un nou partid, Mişcarea Populară, în rândul căruia ar urma să se regăsească nu mai puţin de 50 de parlamentari, 30 dintre ei de la PDL, iar câte 10 de la PNL şi PPDD. De asemenea, demersului săi i se vor alătura primarii din Braşov, Arad şi Târgu Mureş.

Până la concretizarea noului proiect politic, Elena Udrea şi cei care o sprijină vor să rămână simpli membri de partid în PDL. Astfel, au decis să nu accepte nicio funcţie în viitorul Biroul Permanent Naţional al partidului care urmează să se constituie în cadrul şedinţei Consiliului Naţional de Coordonare ce va avea loc peste două săptămâni.

Scandal de proporţii în PDL. Practic, partidul s-a scindat sâmbătă seara după Convenţia PDL. Vasile Blaga a fost reales preşedintele PDL cu 2.344 de voturi, Elena Udrea obţinând 2.014, iar Monica Macovei – 209 voturi, a anunţat sâmbătă de la tribuna CNE a PDL Mircea Toader, preşedintele comisiei de organizare a Convenţiei Naţionale Extraordinare a partidului.

În timp ce tabăra lui Vasile Blaga sărbătorea pe scena de la Romexpo realegerea lui Vasile Blaga la şefia PDL, Elena Udrea şi susţinătorii ei acuzau că rezultatele nu sunt corecte.

Cristian Petrescu, susţinător al Elenei Udrea, a anunţat de la tribuna Convenţiei Naţionale a PDL că a depus contestaţie care nu a fost luată în discuţie şi ca urmare nu recunosc rezultatul alegerilor. În replică, preşedintele comisiei de numărare a voturilor, Mircea Toader, a spus că la numărarea voturilor au fost reprezentanţi ai tuturor moţiunilor, care au semnat procesele verbale de la cele trei mese de numărare, prin urmare rezultatul este cel anunţat.

Invitat pe scenă în calitate de câştigător, Vasile Blaga a spus că din punctul său de vedere lucrurile „sunt încheiate aici” şi a acuzat-o pe Elena Udrea că nu ştie să piardă, menţionând că el nu a umblat azi-noapte prin hoteluri şi că nu i se poate pune la îndoială loialitatea faţă de PDL.

La începutul discursului lui Blaga, Elena Udrea şi susţinătorii ei au părăsit sala. „Diferenţa este de 44 de voturi”, le-a spus Elena Udrea jurnaliştilor la ieşirea din sală.

Elena Udrea a acuzat, sâmbătă seara, faptul că nu s-a rezolvat de către Comisia de numărare a voturilor contestaţia depusă la finalul Convenţiei Naţionale Extraordinare a PDL.

„Cei de la comisia de organizare nu au soluţionat contestaţia, au anunţat rezultatul fără a rezolva contestaţia. (…) Am cerut renumărarea voturilor pentru că nu s-a spus de la început câte voturi nule sunt. (…) O să discutăm cu cei de la comisie. Au plecat şi voturile, vom merge în Modrogan. (…) Lucrurile nu pot rămâne aşa, trebuie să se rezolve această contestaţie”, a afirmat Elena Udrea.

Întrebată dacă în acest moment se pune problema ruperii PDL, Udrea a spus: „Nu aş vrea nici măcar să mă gândesc la această posibilitate”.