Refugiată din Ucraina, mărturii cutremurătoare: Când mă trezesc şi aud avioane, mi-e teamă că războiul poate veni aici, în România

O refugiată din Ucraina face mărturii cutremurătoare. Maria a plecat din Kiev împreună cu cei doi copii şi cu părinţii săi, după ce a auzit explozii în apropierea locuinţei sale. A închiriat un apartament în Bucureşti, însă spune că îi este teamă că războiul va ajunge şi în România.

22 mart. 2022, 17:42
Refugiată din Ucraina, mărturii cutremurătoare: Când mă trezesc şi aud avioane, mi-e teamă că războiul poate veni aici, în România

Refugiată din Ucraina, mărturii cutremurătoare. Maria a decis ca o perioadă să rămână împreună cu părinţii săi şi cu cei doi copii în Bucureşti. Aceasta a fugit din Kiev de frica bombardamendelor.

Refugiată din Ucraina, mărturii cutremurătoare: Am pierdut totul. Aveam o viaţă frumoasă

Maria povesteşte că avea o viaţă frumoasă în Kiev, însă din cauza războiului a pierdut totul.

„În Kiev aveam o viaţă foarte frumoasă, dar acum nu mai am nimic, doar copiii mei. Am pierdut totul. În fiecare dimineaţă, când mă trezesc aici şi aud avioane, mi-e teamă că războiul poate veni aici, în România.”, mărturiseşte Maria.

Citeşte şi Voluntarii din România care ajută refugiaţi din Ucraina, lăudaţi de Leonardo DiCaprio. „Victimele războiului din Ucraina au pierdut totul”. Imagini emoţionante postate de actorul american pe Instagram

Femeia a închiriat un apartament în Bucureşti şi aşteaptă ca soţul ei, care lucrează la bordul unei nave, să se întoarcă pentru a decide ce va face în continuare.

Mai multe companii din ţară şi organizaţii s-au mobilizat într-o mişcare de solidaritate fără precedent şi au lansat mii de oferte în piaţă pentru refugiaţii care vor să rămână în România.

De exemplu, Asociaţia Ateliere Fără Frontiere, o organizaţie nonprofit care integrează pe piaţa muncii persoane aflate în dificultate, anunţă mai multe locuri de muncă în propriile ateliere pentru cetăţenii ucraineni care provin din medii vulnerabile, atât la sediul organizaţiei din Bucureşti, cât şi la ferma bio&co din satul Ciocănari, Dâmboviţa. Este vorba despre un post de croitor, un post pentru recondiţionarea calculatoarelor, două pentru dezmembrarea echipamentelor electronice şi electrocasnice şi trei posturi de lucrători agricoli, potrivit Mediafax. 

În cadrul campaniei „Pentru fotbal, pentru viaţă!”, Federaţia Română de Fotbal a preluat în acest weekend, din vama Sighetu Marmaţiei, un grup de 14 refugiaţi, cu vârste cuprise între 16 şi 18 ani, plecaţi din zone intens bombardate precum Kiev, Ivano-Frankivsk şi Lvov.

Cei 14 sunt jucători de futsal au fost aşteptaţi la punctul de frontieră de reprezentantul FRF Daniel Petcu, Grow Manager, şi au fost îmbarcaţi într-un microbuz cu destinaţia Timişoara. Acolo sunt cazaţi şi li se vor oferi toate condiţiile prin amabilitatea Prefecturii şi a Universităţii Politehnice din Timişoara.

Refugiaţii au o stare de sănătate bună şi doresc să îşi continue activitatea sportivă, ceea ce va fi posibil prin implicarea FRF. Integrarea socială şi sportivă a refugiaţilor este una dintre misiunile campaniei „Pentru fotbal, pentru viaţă!”.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunţat sâmbătă că aproape 80.000 de cetăţeni ucraineni au ales să rămână pe teritoriul României, 30.000 fiind copii.

„La acest moment sunt aproape 80.000 de cetăţeni ucraineni care au ales să rămână pe teritoriul României din cei peste 515.000 care, de la debutul conflictului, din 24 februarie, au intrat în ţara noastră. Sunt 79.075 de cetăţeni ucraineni, dintre care 30.000 sunt copii. Unii dintre ei au fost deja preluaţi în grija structurilor specializate ale statului român în centre dedicate protecţiei copilului, dar desigur sunt mulţi alţii care au nevoie de integrare în sistemul educaţional, de acces la serviciile de sănătate şi de alte categorii de servicii sociale pe care România trebuie să fie pregătită să le ofere”, a precizat Dan Cărbunaru, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

Cărbunaru a precizat că statul român a cheltuit deja 30,5 milioane de euro pentru criza refugaţilor din Ucraina, bani pe care îi va deconta la Comisia Europeană.

Citeşte şi Dana Budeanu, revoltată la adresa refugiaților din Ucraina! “Jumătate din ei fac ceva pe ajutoarele voastre”