Regele Albert al II-lea al Belgiei a abdicat în favoarea fiului său Philippe VIDEO

Publicat: Duminică, 21 Iulie 2013 12:48 // Actualizat: Duminică, 21 Iulie 2013 13:49 // Sursa: RTV.net

Regele Albert al II-lea al Belgiei a abdicat duminică, după 20 de ani de domnie, într-o ceremonie organizată la Palatul Regal din Bruxelles, în favoarea fiului său mai mare Philippe, care a devenit, duminică la prânz, al şaptelea suveran din istoria ţării, relatează AFP, citat de Mediafax.

Albert al II-lea, în vârstă de 79 de ani, a semnat actul de abdicare în cadrul unei ceremonii transmise în direct la televiziune, în sala tronului, la Palatul Regal din Bruxelles, după ora locală 10.45 (11.45, ora României), în prezenţa a peste 200 de invitaţi, membri ai Guvernului şi reprezentanţi ai Corpurilor constituite.

Philippe de Belgique a devenit, în mod oficial, al şaptelea rege al Belgiei, depunând jurământul constituţional în Parlament, după o oră şi jumătate de la abdicarea tatălui său, regele Albert al II-lea.

Într-o ultimă alocuţiune, transmisă în direct la televiziune, Albert al II-lea şi-a exprimat "încrederea deplină" în Philippe. "Philippe, ai toate calităţile de suflet şi inteligenţă pentru a servi foarte bine ţara noastră în toate noile tale responsabilităţi", a spus el.

"Ultima mea recomandare: acţionaţi neobosit în vederea coeziunii Belgiei", le-a spus el politicienilor prezenţi.

Cu vocea plină de emoţie, Albert al II-lea a surprins asistenţa, utilizând o formulă familiară franco-engleză pentru a-şi exprima afecţiunea faţă de soţia sa Paola. "Un simplu mulţumesc şi un mare kiss!", i-a spus el. Aşezată la câţiva metri distanţă, Paola şi-a şters o lacrimă.

Născut la 6 iunie 1934, al doilea fiu al lui Léopold al III-lea şi reginei Astrid a devenit regele Albert al II-lea pe 9 august 1993, după decesul fratelui său, regele Baudouin, fără copii.

În cursul domniei sale, Albert al II-lea a consacrat multă energie apărării coeziunii ţării, atunci când un conflict politic între francofoni şi vorbitorii de olandeză s-a agravat, în vara lui 2007, dar şi după alegerile din iunie 2010.

El a anunţat pe 3 iulie că a decis să abdice, invocând o oboseală şi starea fragilă a sănătăţii sale, la vârsta de 79 de ani. "După 20 de ani de domnie, consider că a venit momentul predării ştafetei generaţiei viitoare", a declarat el.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
21 iul 21:02
...în favoarea fiului său mai mare Philippe, care a devenit, duminică la prânz, al şaptelea suveran din istoria ţării, Citește mai departe…

...
1
EUR
4.8750
RON
27 Sep
noapte 12 °
zi 28 °
Ultimele joburi adaugate
24 H