Regele Charles, noul monarh al Marii Britanii, iubește România! Are 10 proprietăți la noi în țara și vine de 20 de ani regulat în vizită aici

Regele Charles, noul monarh al Marii Britanii, e un mare iubitor al României. A cumpărat numeroase proprietăți în țara noastră, a înființat o fundație și s-a transformat într-un adevărat ambasador al României.

09 sept. 2022, 07:30
Regele Charles, noul monarh al Marii Britanii, iubește România! Are 10 proprietăți la noi în țara și vine de 20 de ani regulat în vizită aici

Charles a devenit noul rege al Marii Britanii, după ce a murit Regina Elisabeta a II-a. El va fi proclamat oficial vineri.

De ce iubește Regele Charles România

Regele Charles a spus în repetate rânduri că „iubesc România” și „red ca ați uitat ca am o stră-stră-strabunică din Transilvania, deci am toate motivele”. A vizitat pentru prima dată meleagurile noastre acum 20 de ani și spunea la vremea respectivă că a descoperit o țară „uimitoare”. Mai mult, Charles a dezvăluit că România are un loc special în inima lui și că la fiecare vizită aici o parte din el „se simte acasă”, potrivit declarațiilor sale din cadrul unui film realizat de Charlie Ottley.

„România este o ţară uimitor de diversă, de la Delta Dunării, cea mai mare şi mai sălbatică zonă umedă a Europei, la pădurile, izvoarele şi mănăstirile Bucovinei, Moldovei şi Maramureşului, colinele Apusenilor sau întinderile nelocuite ale Harghitei, colecţiile nepreţuite din muzeele Bucureştiului sau frumuseţea sălbatică a defileului Porţile de Fier, castelele, munţii şi satele săseşti ale Transilvaniei sau văile retrase ale Banatului şi Crişanei. Moştenirea istorică a României se întinde în trecut până la fortăreţele dacilor şi cetăţile greceşti Histria şi Argamun. O atât de bogată diversitate naturală şi culturală reunite sub acelaşi drapel e remarcabilă şi e una dintre caracteristicile care fac din România acest colţ deosebit al Europei. Remarcabilă în aceeaşi măsură este hotărârea poporului român de a-şi conserva şi păstra patrimoniul, de a nu lăsa să se piardă meşteşugurile şi tradiţiile şi de a păstra ce-i mai bun din trecut pe măsură ce construieşte un viitor mai senin. Mă bucură nespus că numeroasele comori ale României ajung să fie cunoscute şi apreciate de tot mai mulţi oameni”, menţionează Regele Charles în film.

Regele Charles s-a declarat foarte dezamăgit că nu a putut veni în România în ultimii ani din cauza pandemiei de Covid.

„În ce mă priveşte, România ocupă un loc deosebit în inima mea. Îl număr printre strămoşii mei pe Vlad Ţepeş, ceea ce ar putea explica de ce la fiecare vizită o parte din mine se simte acasă. Voi continua, atât cât îmi va sta în putinţă, să pledez pentru importanţa protejării şi celebrării comorilor unice ale României, a satelor, a clădirilor istorice, a tradiţiei culinare, a preţioasei biodiversităţi, a faunei sălbatice şi a pădurilor maiestuoase. Sunt multe locuri de explorat şi turismul domestic are un potenţial excepţional de a crea noi locuri de muncă, de a genera prosperitate până şi în cele mai izolate zone rurale. Îi încurajez, deci, pe toţi românii să descopere bogăţiile de necrezut care se află între graniţele admirabilei voastre ţări, iar atunci când voi putea să călătoresc din nou în România va fi pentru mine o ocazie deosebită pe care o voi preţui”, mai spune Prinţul Charles.

Noul monarh al Marii Britanii are 10 proprietăți în România

Prințul Charles are în România nu mai puțin de zece proprietăți dintre care cea mai cunoscută este cea de la Viscri. Proprietățile au fost achiziționate prin Fundaţia „Mihai Eminescu Trust”, pe care o patronează. Printre proprietățile deținute se numără Conacul Apafi din localitatea Mălâncrav, judeţul Sibiu, o locuinţă în Viscri, judeţul Braşov, patru în Valea Zălanului, judeţul Covasna şi alte patru în satul Breb din judeţul Maramureş.

Peste un milion de lire sterline a investit Fundația Prințului de Wales în România, conform dezvăluirilor directorului executiv al fundației, Aura Woodward.

Cât costă chiria casei de vacanță a Regelui Charles

Pe Valea Zălanului din Zona Baraoltului trăiesc puțin peste 100 de oameni, majoritatea în vârstă. Ca să ajungi în acest sat trebuie să parcurgi vreo 14 kilometri prin pustietate, pe un drum îngust de ţară, pe care abia dacă încap două căruţe în acelaşi timp.

Casa de vacanță are cinci camere cu baie proprie. O cameră dublă costă e noapte între 533 de lei și 940 de lei, în funcție de opțiunea de servire a mesei.

Proprietățile au arhitectura tradițională și farmecul de pe timpuri. Acum mai bine de un deceniu Prințul Charles a cumpărat un conac vechi situat la marginea satului. Ulterior s-a restaurat și l-a transformat în reședință de vacanță. Iar în urmă cu câțiva ani, conacul din Valea Zălanului a fost declarat una dintre cele mai frumoase proprietăți din lume, potrivit revistei americane Vanity Fair.

Citește și Primul mesaj al lui Charles în calitate de rege. Suveranul ar putea abdica în următoarele zile în favoarea Prinţului William. Ce presupune protocolul prin care este înscăunat un nou monarh

Citește și Ce avere avea Regina Elisabeta a II-a și cine o moștenește. Cât de bogată a fost și de unde au venit banii