Regele Cioabă dă ultimatum Indiei şi ameninţă cu tribunalul: „Cerem să fim recunoscuţi ca minoritate etnică din diaspora”

Regele internaţional al romilor, Dorin Cioabă, spune că va relua solicitarea către conducerea Indiei, de a recunoaște minoritatea romă, ca aparținând poporului indian.

23 sept. 2022, 11:18
Regele Cioabă dă ultimatum Indiei şi ameninţă cu tribunalul: „Cerem să fim recunoscuţi ca minoritate etnică din diaspora”

Vineri, la Sibiu, vor avea loc alegerile pentru funcția de președinte al Uniunii Internaţionale a Romilor, iar unul dintre punctele din programul de realegere pentru un nou mandat al lui Dorin Cioabă este obținerea unui „parteneriat solid cu UE”.

„UE este în căutarea unui partener serios pentru a derula un fond foarte mare de bani care este alocat minorității romilor. Dar din cauza că asociațiile romilor nu au prezentat până acum o strategie, au fost lăsați toți deoparte. Acum noi am pregătit și o siglă nouă pe care vrem să o promovăm în care am introdus și culorile UE: adică vrem cumva să ne apropiem de UE și să obținem acest parteneriat”, a spus Regele Cioabă, citat de Turnul Sfatului.

Citeşte şi Imagini senzaţionale cu Dorin Cioabă. „Regele romilor”, în vacanţă în Barcelona. A făcut baie în mare şi a vizitat Sagrada Familia

Cel mai important lucru pe care Cioabă și-l dorește este recunoașterea minorității rome de către India. „Vom trimite un ultimatum guvernului Indiei, de a ne recunoaște ca națiune care trăiește în diasporă, iar dacă acest lucru nu-l fac, așa cum au promis de zeci de ani, ne vom adresa unui tribunal internațional, pentru că vrem să avem recunoaștere oficială: că suntem parte a poporului indian.

Nu vrem să mergem în India, nu vrem să punem presiune pe Guvernul Indiei să ne ajute, dar vrem să avem o recunoaștere, să nu mai fim un popor al nimănui: românii ne spun că nu suntem ai lor, englezii – că nu suntem ai lor. Când suntem buni, toată lumea spune că suntem ai lor, când suntem răi, toată lume ne alungă. Ar fi normal să fim tratați ca o minoritate care trăiește în diasporă cu naționalitatea indiană. Ne-ar ajuta și la Națiunile Unite, pentru că atunci guvernul Indiei ar putea să vorbească și în numele nostru. Dacă nu vor dori s-o facem normal, ne vom adresa instanței”, a declarat Dorin Cioabă.

În urmă cu 6 ani, ministrul de externe al Indiei declara că romii sunt „copiii Indiei” și că este necesară documentarea a aproximativ 20 de milioane de romi.

Citeşte şi Autointitulatul rege al romilor din România, Dorin Cioabă, salută gestul conaţionalilor ucraineni, care au furat un tanc rusesc: „Ciordit-ai tancu’ rușilor? Ciordit și topit!”