Regele Mihai, din nou în public după o absenţă îndelungată FOTO

Regele Mihai I și Regina Ana au inaugurat „Casa Musafirilor”, edificiu situat în „Satul Regal”, la intrarea pe domeniul de la Săvârșin, potrivit Glasul Aradului. Clădirea, care datează din anul 1850, a fost recent restaurată.

18 aug. 2014, 08:39
Regele Mihai, din nou în public după o absenţă îndelungată FOTO

La ceremonia de inaugurare au luat parte şi Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare și Principele Radu, care au inițiat lucrările de reconstrucție, cu trei luni în urmă.

Clădirea a fost refăcută într-un timp-record, 90 de zile, iar materialele folosite pentru refacere au fost doar cele din anii 1800: lemn, cărămidă, piatră, nisip, var. Țiglele de pe casă sunt cele originale, care au fost curățate cu peria, una câte una, și așezate la locul lor.

„Clădirea a fost ridicată în anul 1850, în același timp cu în­cheie­rea celei de-a treia variante a castelului. Castelul regal a avut o primă variantă în piatră, în jurul anului 1650, apoi o a doua va­riantă în 1750, iar a treia, și ultima, un secol mai târziu. Din epoca celei de-a doua variante a cas­telului există pe domeniu doar o singură clădire, grajdul”, a scris principele Radu pe blogul său.

Casa Musafirilor a fost reconstrui­tă cu forțe locale. Au fost selectați zilieri dintre locuitorii comunei, iar ei au fost îndrumați de dirigintele de șantier Ion Ștefan, angajat al Casei MS Regelui. Arhitectul construcției a fost Eugen Cordoș, de la Alba Iulia.

De administrarea proiectului s-a ocupat Ion Tucă, directorul Casei Majestății Sale, iar pe teren au petrecut aproape tot timpul Radu Ghină, consilier regal, și Sebastian Brînzaș, intendentul castelului.