Regele Thailandei a murit. A fost cel mai longeviv monarh, cu o domnie de peste 70 de ani

Regele Thailandei, Bhumibol, a murit joi, la vârsta de 88 de ani. El fusese internat în urmă cu câteva zile într-un spital din Bangkok.

13 oct. 2016, 11:45
Regele Thailandei a murit. A fost cel mai longeviv monarh, cu o domnie de peste 70 de ani

Regele Bhumibol al Thailandei, s-a născut în SUA, la Cambridge (Massachusetts), unde tatăl său studia medicina, pe data de 5 decembrie 1927. El a urcat pe tron la 18 ani pe 9 iunie 1946. Anunţul morţii sale a fost făcut iniţial în jurul prânzului, de jurnalistul Andrew MacGregor Marshall, care sita surse din Palatul Regal, însă confirmarea oficială a venit abia după trei ore, la ora 15.00 (ora României).

Bhumibol, cu o domnie de 70 de ani şi 126 de zile, era cel mai longeviv monarh în viaţă, fiind totdată pe locul 17 în topul celor mai lungi domnii din istorie.

Suveran constituţional, Bhumibol a fost Şeful Statului şi Protectorul Religios al Thailandei. Moartea sa alimentează cu incertitudini viitorul politic, economic şi social al Thailandei, ţară care îl considera Dumnezeu. Specialiştii în problemele Asiei de Sud-Est spun că pericolul izbucnirii unui război civil în această ţară este mai real ca oricând.

Conform succesiunii la tron, noul rege al Thailandei va fi Maha Vajiralongkorn (64 ani), o figură extrem de controversată şi excentrică, nepopular în ţară. Thailandezii ar prefera să le fie regina sora acestuia, Prinţesa Maha Chakri Sirindhorn.