Regimul sirian se declară ostil oricărei intervenţii terestre străine împotriva Statului Islamic

Siria refuză orice intervenție a unor trupe terestre străine pe teritoriul său pentru a lupta împotriva grupării Statul Islamic (SI), a declarat luni ministrul sirian de externe, Walid Mouallem, la Damasc, relatează AFP.

09 feb. 2015, 21:36
Regimul sirian se declară ostil oricărei intervenţii terestre străine împotriva Statului Islamic

Regimul sirian se declară ostil oricărei intervenţii terestre străine împotriva Statului Islamic, potrivit Agerpres.

Mouallem a indicat, printre altele, că Iordania nu a răspuns unei cereri siriene de a coordona eforturile împotriva SI, după anunțul din 3 februarie privind executarea de către jihadiști a unui pilot iordanian.

”Nu există până în prezent o cooperare între Siria și Iordania în domeniul luptei împotriva terorismului”, a subliniat Mouallem într-o conferință de presă cu omologul său belarus, Vladimir Makei.

”Referitor la informațiile din presă privind o eventuală intrare a unor trupe terestre în Siria, noi spunem în mod clar că nu vom permite nici o încălcare a suveranității siriene. N-avem nevoie de aceste forțe terestre. Armata siriană întreprinde această misiune cu curaj”, a mai spus Mouallem.

Regimul sirian al lui Bachar Al-Assad luptă de aproape patru ani împotriva unei rebeliuni care urmărește înlăturarea sa de la putere. Dar conflictul a fost eclipsat de ascensiunea unor grupări jihadiste venite din străinătate, precum Statul Islamic, care a ocupat largi teritorii din Siria, precum și din Irak.

O coaliție internațională, înființată de SUA, efectuează lovituri aeriene împotriva Statului Islamic în cele două țări vecine. Iordania face parte din coaliție și un pilot al său a fost capturat în decembrie 2014, după ce avionul său s-a prăbușit în Siria.

Peste 210.000 de persoane au fost ucise de la declanșarea conflictului în Siria în martie 2011 și aproape jumătate din populație a fost nevoită să se refugieze.

Războiul a generat cerințe umanitare enorme, dar Mouallem a criticat ”reticențele donatorilor” internaționali. ”Guvernul sirian contribuie cu peste 70% din ajutoare” pentru sirieni, a indicat el, acuzând țările care susțin opoziția că plătesc sume enorme mai degrabă pentru achiziționarea de arme decât pentru ajutoare.

SUA, criticate de către regimul sirian pentru că-i sprijină pe rebeli, reprezintă principalul contribuabil pentru agențiile ONU, îndeosebi pentru Programul Alimentar Mondial (PAM).

Marți, emisarul ONU Staffan de Mistura este așteptat la Damasc pentru a-și prezenta plan, ce vizează suspendarea luptelor la Alep (nord) pentru a permite accesul ajutorului umanitar în zonă. Mouallem a indicat că Damascul este ”gata să-l asculte” pe emisarul ONU.