Regina plângerilor. De 32 de ani formulează în continuu petiţii, pentru orice fleac

O britanică s-a învăţat să depună plângeri pentru orice o deranjează, iar termenii în care redactează reclamaţia îi face pe cei cărora li se adreasează să îi răspundă sau să îi ofere despăgubiri.

09 sept. 2013, 11:50

Ingrid Stone are 40 de ani şi aproape de când se ştie a avut ceva de obiectat la ceea ce i se întâmplă sau i se oferă. De 32 de ani, britanica face plângere pentru cele mai banale motive şi, pe bună, dreptate, este numită regina reclamaţiilor, fiind coşmarul oricărui om intră în contact cu ea.

Femeia a acceptat să-şi spună povestea pentru Daily Mail, deşi n-ar fi exclus ca după publicarea articolului ea să formuleze o plângere împotriva ziarului. Ingrid îşi aminteşte că avea opt ani atunci când a formula prima plângere. A formulat-o după o excursie într-un parc de distracţii din Torquay. „Când am fost la târg am câştigat o păpuşă, dar aceasta este foarte murdară şi cred că ar trebui să aveţii premii mai bune decât acesta. Bunicul meu s-a străduit să obţină acest premiu pentru mine şi am fost foarte dezamăgită că a primit acea păpuşă murdară„, scria Ingrid.

Avea să fie începutul unei activităţi neîntrerupte de petiţii şi reclamaţii, de pe urma căreia avea să şi profite, ea fiind „despăgubită” cu zboruri la business class, sejururi gratuite la hoteluri sau chiar cu bani. În ciuda evoluţiei tehnologice, ea a preferat scrisorile tradiţionale, adresate personal, în locul e-mail-urilor sau altor forme de comunicare. Nu au scăpat de furia sa companii importante, precum Apple (pentru un MacBook defect), British Airways (zboruri întârziate) sau Cerelale Dorset.

Cred cu tărie că, în calitate de consumatori, trebuie să luăm lucrurile în serios„, spune Ingrid, ea însăşi fiind luată în serios de companiile cărora le-a scris. Compania de electronice Sony i-a trimis 35o de lire sterline pentru a depăşi costurile de reparaţie ale unui televizor care tocmai ieşise din garanţie, Aquafresh i-a trimis aţă dentară în urma reclamaţiei sale, iar magazinele Selfridges i-au oferit vouchere de 300 de lire sterline fiindcă au întârziat cu două luni data livrării cadoului de nuntă.

De asemenea, nemulţumită de întârzierile de pe ruta Londra – Cannes şi faptul că a ajuns la hotelul din Franţa cu opt ore întârziere, ea a primit din partea British Airwaves şase zbori graturite, la business class, oriunde în Europa.

Iată câteva din secretele „succesului” său: 1. Să adresezi plângerea în scris şi să păstrezi o copie a exemplarului pe care l-ai expediat; 2. Aplică regula celor 60 de minute. Încercaţi să redacţi plângerea în maxim o oră de la producerea incidentului, pentru a surprinde în ea toate detaliile; 3. Încercaţi să adresaţi plângerea celei mai importante persoane din firmă, director general sau director executiv. Se poate să nu primiţi răspuns de la ei, dar plângerea va fi astfel tratată cu seriozitate; 4. Fiţi politicoşi în tonul scrisorii. Nu ai nimic de câştigat prin criticarea persoanei sau firmei căreia i te adresezi.