Regizoarea şi actriţa Elena Negreanu a decedat

Regizoarea şi actriţa Elena Negreanu, decana de vârstă a teatrului românesc şi personalitate marcantă a Societăţii Române de Radiodifuziune, a murit, miercuri, la vârsta de 97 de ani.

27 ian. 2016, 21:21
Regizoarea şi actriţa Elena Negreanu a decedat

Teatrul Naţional Radiofonic anunţă cu profund regret încetarea din viaţă a doamnei Elena Negreanu, personalitate marcantă a Societăţii Române de Radiodifuziune, regizor artistic, autoare a unor spectacole de mare fineţe a expresiei radiofonice, dascăl competent şi intelectual de autentică vocaţie„, informează Radio România.

Elena Negreanu s-a născut în anul 1918, la Iaşi. Opt ani mai târziu s-a mutat la Bucureşti, unde, după absolvirea liceului, a frecventat cursul de actorie la clasa reputatei profesoare Beate Fredanov.

În anul 1945, Elena Negreanu a fost angajată crainică la Radiodifuziunea Română. În 1947, prin concurs, aceasta a devenit actriţă la Teatrul Naţional. În paralel, la propunerea Aurei Buzescu, a intrat în activitatea pedagogică, devenind conferenţiar universitar la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică.

Din anul 1956, Elena Negreanu a optat pentru activitatea de regizor artistic în redacţia Teatru a Radiodifuziunii Române, unde a montat numeroase spectacole din dramaturgia clasică şi contemporană, naţională şi universală. În anii 2006 şi 2008, în foaierul Sălii Radio, a prezentat două expoziţii de grafică personală, care s-au bucurat de succes din partea publicului şi a criticii de specialitate.

Elena Negreanu a regizat şi pelicula satirică „Gelozia bat-o vina” (1954), cu Florin Scărlătescu şi Tatiana Iekel. Totodată, Elena Negreanu a jucat în filmul „Despre oameni şi melci”, în regia lui Tudor Giurgiu.