Regizorul filmului Avatar a pierdut un submarin: Robotul s-a distrus la mare adâncime

James Cameron, regizorul filmelor Titanic și Avatar, a pierdut un robot de explorare submarină, scufundat la aproape 10.000 m în groapa Kermadec (Oceanul Pacific, la nord de Noua Zeelandă), una dintre cele mai adânci din lume, informează 24heures.ch.

13 mai 2014, 16:29
Regizorul filmului Avatar a pierdut un submarin: Robotul s-a distrus la mare adâncime

„Este ca și cum aș fi pierdut un prieten”, a scris Cameron pe pagina de Facebook a Institutului oceanografic american Woods Hole (WHOI). Robotul Nereus a implozat sub presiune în timp ce se afla în apă. Programat să urce automat în cazul pierderii contactului cu suprafața, robotul nu a mai apărut, iar echipajul a observat obiecte care pluteau și care s-au dovedit a fi ale aparatului, a precizat WHOI într-un comunicat, citat de Agerpres.

Robotul „era singurul vehicul în funcțiune din lume care putea atinge adâncimi extreme din gropile oceanice. Este o pierdere tragică pentru știința adâncurilor”, apreciază James Cameron.

Cineastul hollywoodian este pasionat de explorările submarine. El a stabilit în 2012 un record coborând singur spre cel mai adânc punct de pe planetă — 10.898 m—, în groapa Marianelor, la bordul aparatului Deepsea Challenger, pe care l-a oferit apoi WHOI.

Misiunea HADES, lansată la începutul lunii aprilie și la care participă circa 30 de oameni de știință, explorează marile adâncimi din Pacific.