Reglementarea pieței de energie electrică. Cum vor guvernanţii să scadă facturile românilor la curent

Toți producătorii de energie vor fi obligați să vândă, până în martie 2025, electricitatea la prețul de 450 lei/MWh.

10 nov. 2022, 15:07
Reglementarea pieței de energie electrică. Cum vor guvernanţii să scadă facturile românilor la curent

Reglementarea pieței de energie electrică. Toți producătorii de energie electrică ce au capacități de producție mai mari de 10 MW, inclusiv producătorii din surse regenerabile care primesc certificate verzi, sunt obligați să vândă energia electrică, până la 31 martie 2025, prin așa zis-ul mecanism de achiziție centralizată, potrivit unui draft de Ordonanță de Urgență consultat de Economica.net.

Sunt exceptați doar regenerabilii care nu primesc certificate verzi, centralele termice care nu beneficiază de bonusul de cogenerare și capacitățile de producție ce vor apărea după data intrării în vigoare a ordonanței.

Mecanismul este relativ simplu ca idee. Producătorii vor vinde obligatoriu energia la prețul de 450 de lei/MWh, iar cumpărător va fi Operatorul comercial al Pieței (OPCOM). Dacă nu respectă obligația, sunt pasibili de amendă cu până la 5% din cifra de afaceri. Mai departe, OPCOM vinde energia, tot la 450 de lei/MWh furnizorilor cu clienți finali și operatorilor de transport și distribuție, pe baza unor alocări care țin cont de prognoze.

Citeşte şi: Factură de 22.000 de euro la energie primită de un cetăţean din Bragadiru. „Se urmărește falimentarea românilor!”

 

Cum se face reglementarea pieței de energie electrică

Toți producătorii trebuie ca, până la data de 24 noiembrie al anului anterior, să trimită la Transelectrica următoarele date: prognoza de producție în următorul an – incusiv cea destinată pentru echilibrarea sistemului, cantitatea de energie deja contractată deja pentru anul viitor și cantitatea de energie disponibilă pentru anul următor, defalcată pe luni.

Transelectrica centralizează datele, își face calculele pentru echilibrare și trimite la ANRE calculul cu “80% din prognozele validate” pentru anul următor, până la 9 decembrie. ANRE verifică valorile prognozate și trimite, până pe 16 decembrie, către OPCOM, prognoza cantităților disponibile care vor fi contractate prin acest mecanism de achiziție centralizată, în anul următor, defalcate pe luni. Apoi, OPCOM transmite producătorilor “valorile aprobate ale ale prognozelor cantitităților de energie disponibile a fi contractate” în anul următor, până la 20 decembrie. Ulterior, producătorii trebuie să transmită lunar prognozele cu cantități suplimentare.

Citeşte şi: Ciolacu, noi detalii despre OUG privind reglementarea pieţei de energie: „Va exista un preţ maximal”. Care vor fi tarifele la curent electric

Pe baza acestor prognoze, producătorii sunt obligați să vândă energia către OPCOM.