Regula de aur pentru cei care vor să-și facă livadă în propria curte. Distanța obligatorie de 6 metri care trebuie păstrată

Informații utile pentru cei care stau la curte și vor să își facă o mică livadă. Pentru că e vară, nu putem să nu ne gândim la fructele delicioase pe care le oferă acest anotimp, iar piersicile sunt de departe vedetele sezonului cald. Iată câteva sfaturi pentru o recoltă bogată.
Filip Stan
11 aug. 2024, 07:33
Regula de aur pentru cei care vor să-și facă livadă în propria curte. Distanța obligatorie de 6 metri care trebuie păstrată
Sfaturi utile pentru livadă

Dacă vrei să mănânci piersici proaspete din propria livadă, trebuie să ții cont de câteva reguli simple. Aceste fructe sunt delicioase sub orice formă, fie că le adăugați într-un desert, o salată sau cocktail ori dacă le savurați direct din pom.

Experții recomandă să găsiți un loc plin de soare în care să plantați pomii fructiferi. Piersicii adoră soarele și au nevoie de minimum 5 – 6 ore de soare pe zi, scrie Livingetc.

Citește și: Descoperă povestea incredibilă a doi bucureșteni care au renunțat la oraș pentru a face avere la țară! Ce afacere au pornit în propria lor livadă cu doar 12.000 euro

Atunci când vreți să plantați pomii, săpați o groaă mai lată decât diametrul rădăcinii.

„Dacă ai un copac de dimensiuni standard, lasă-i puțin spațiu – la aproximativ 5-6 metri de vecinii săi”, spune experta în grădinărit Allison.

Tony O’Neill, expert în grădinărit, recomandă plantarea copacului la aceeași adâncime în care se afla în containerul de la pepinieră.

„Asigurați-vă că altoirea este deasupra liniei solului, pentru a preveni putregaiul”, adaugă el.

Momentul ideal pentru plantarea piesicilor este la finalul iernii sau la început de primăvară, în timp ce sunt încă latenți.

„Acest lucru le oferă un avans, înainte de începerea sezonului de creștere”, adaugă el.

Există mai multe soiuri de piersici, de aceea e cel mai bine este să știi care este cel mai bun soi de crescut în propria livadă.

Citește și: Cu ce trebuie stropiți pomii fructiferi în luna august. În acest mod, scapi de dăunători

Sfaturi pentru o livadă bogată

Dacă doriți o recoltă bogată, iată câteva sfaturi din partea experților.

Udarea

Piersicii nou plantați trebuie să fie udați din abundență pentru a forma rădăcini puternice. Atunci când pomul prinde rădăcini, trebuie udat regulat, mai ales în perioadele de secetă. Astfel sosuș rămâne umed, dar nu îmbibat cu apă.

Tunderea

„Tăiați piersicii anual, la sfârșitul iernii până la începutul primăverii, pentru a îndepărta lemnul mort sau bolnav și pentru a menține o formă deschisă de centru”, spune Tony.

„Acest lucru promovează o bună circulație a aerului și pătrunderea razelor solare, reducând riscul de îmbolnăvire și încurajând producția de fructe”, susține expertul.

Fertilizarea

Piersicii trebuie tratați cu o doză de îngrășământ echilibrat pentru a sprijini creșterea sănătoasă și dezvoltarea fructelor. Supra-fertilizarea poate duce la creșterea excesivă a frunzelor în detrimentul fructelor.

La primele semne de apariție a dăunătorilor sau de formare a unor boli, pomii trebuie tratați cu soluții speciale. După al patrulea an de viață al piersicilor, trebuie tăiați lăstarii deteriorați și ramurile bolnave sau uscate.

Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Denisei, una din fetele ucise în Constanța. Tânăra a fost condusă pe ultimul drum | FOTO
Bzi.ro
Aceasta este relația dintre Cătălin Botezatu și Adrian Nartea, de la Asia Express 2024! Creatorul de modă a recunoscut tot!
Fanatik.ro
Ce să pui în borcanele cu castraveți în oteț ca să fie crocanți și să aibă un gust deosebit. Ingredientul secret al bucătarilor de top
Capital.ro
Boala care te lasă fără permis. NU îți mai reînnoiește permisul de conducere
Playtech.ro
Imagini BOMBĂ cu Simona Halep. S-a afișat public cu noul iubit? Nu se mai ascunde
DailyBusiness
Unde câștigi cel mai bine în Europa. Iată ce înseamnă un salariu bun
Adevarul
Înălțarea Sfintei Cruci, sărbătorită pe 14 septembrie. Ce nu trebuie să faci în această zi
Spynews
Ce să nu faci de Înălțarea Sfintei Cruci. Sărbătoare importantă pentru creștini pe 14 septembrie
Spynews
Ce a apărut pe cer, în Eforie Nord! Fenomenul care pe mulți i-a speriat: "Ne privește Dumnezeu" / FOTO
Evz.ro
Cumpărarea de vechime în muncă. Ce prevede noua lege a pensiilor
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Cristina ICH i-a spart casa celei mai bune prietene: I-a furat soțul milionar! Ce a făcut nevasta înșelată 😲
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
kanald.ro
Cine sunt femeile implicate în accidentul în care a murit Andrei Piedemonte, pilotul de curse. Acestea se luptă între viață și moarte
Capital.ro
Bani dați înapoi din pensiile recalculate. Decizie pentru românii care au primit pensii prea mari
StirileBZI
Poți avea un salariu de 5.000 de lei pe lună, chiar și fără studii superioare! Unde poți găsi aceste locuri de muncă
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța! Este condusă pe ultimul drum astăzi, într-un sicriu alb, înconjurată de flori albe, plânsă de familie și prieteni!
substantial.ro
Germania solicită amânarea directivei UE privind defrișările
MediaFlux
CASA de PENSII, ANUNȚ pentru PENSIONARI privind PROBLEMELE cu RECALCULAREA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...