Plenul Senatului a decis: Un senator poate fi înlocuit de un coleg la lucrările din comisii

Plenul Senatului a completat luni Regulamentul acestui for legislativ în sensul că un senator poate fi înlocuit de un coleg la lucrările din comisii dacă are acordul liderului de grup parlamentar.

23 mart. 2015, 18:30
Plenul Senatului a decis: Un senator poate fi înlocuit de un coleg la lucrările din comisii

Articolul 60 al Regulamentului Senatului este completat cu alineatul potrivit căruia „senatorul care absentează motivat de la lucrările comisiei poate fi înlocuit de un alt senator din același grup, cu drept de vot, pe baza împuternicirii semnate de liderul grupului parlamentar„, scrie Agerpres.

Citeşte şi: Valeriu Zgonea îi dă replica lui Ludovic Orban: Nimeni de la PSD nu ţine de scaun

Proiectul de hotărâre privind modificarea și completarea Regulamentului Senatului a întrunit 88 de voturi pentru, 37 împotrivă și patru abțineri.

Senatorul PNL Nicolae Vlad Popa și-a exprimat dezacordul cu această modificare a regulamentului invocând faptul că „prevederea face ca anumite chestiuni de ordin constituțional să nu fie respectate„. El a susținut că membrul supleant ar putea lua locul titularului într-o comisie, „dar dacă acest drept este preluat doar prin mandatul liderului de grup depășește limita constituțională”.

În schimb, senatorul Șerban Mihăilescu a opinat că modificarea Regulamentului poate fi evaluată la sfârșitul sesiunii.

„Cred că este o modificare pozitivă, astfel încât să avem și noi o minimă experiență până la 30 iunie și dacă e ceva greșit să putem de la 1 septembrie să revenim la actualul Regulament„, a arătat senatorul Șerban Mihăilescu.

La rândul său, senatoarea Gabriela Crețu a susținut modificarea. „Eu sunt susținătoarea ideii de membru supleant, dar întrucât suntem la jumătatea legislaturii și este dificil să facem o modificare de ansamblu, consider că varianta găsită este o soluție care poate fi acceptată până la sfârșitul acestui mandat”, a spus Crețu.

Senatorul Marko Bela a precizat că soluția înlocuirii unui membru la lucrările comisiilor este funcțională la Camera Deputaților.