Reguli Cod Rutier 2024. Toți șoferii sunt obligați să facă asta. În caz contrar, riscă amenzi usturătoare

Reguli Cod Rutier 2024. Legislația din România stipulează că toți șoferii și pasagerii sunt obligați să se legitimeze în cazul unui control rutier. Însă, ce se întâmplă dacă un șofer prezintă o copie a talonului auto sau nu furnizează niciun document polițistului?

27 apr. 2024, 13:44
Reguli Cod Rutier 2024. Toți șoferii sunt obligați să facă asta. În caz contrar, riscă amenzi usturătoare
Reguli Cod Rutier 2024

Reguli Cod Rutier 2024. Dacă șoferul nu are la el certificatul de înmatriculare al mașinii și documentele de identitate, riscă amenzi usturătoare.

În unele cazuri, unii conducători auto aleg să circule cu o copie a talonului auto, în cazul în care sunt opriți în trafic. Ei bine, legislația rutieră nu permite prezentarea unei copii sau a unei variante electronice a talonului auto în cazul unui control rutier. Toate documentele trebuie prezentate în original conform prevederilor legale.

Singurul document obligatoriu, dar care nu necesită prezentarea în original, este asigurarea RCA. Acesta poate fi prezentat sub formă de copie pe telefonul mobil în cazul unui control rutier.

Citește și: COD RUTIER 2024. Polițiștii vor putea amenda șoferii în baza înregistrărilor camerelor de bord sau celor de supraveghere

Reguli Cod Rutier 2024

Conform art 35 (2) din Legea nr. 195/2002, se spune că participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus.

Prin urmare, conducătorii auto care nu au asupra lor talonul mașinii sau un document original de înlocuire vor fi sancționați conform legii.

Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni nerespectarea obligației conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art. 35 alin. (2), conform Art. 101 (18) din Legea nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Astfel, șoferii care nu au asupra lor talonul mașinii pot primi o sancțiune. Ea e cuprinsă între 6 și 8 puncte de amendă, echivalentul a între 990 și 1.320 de lei.

Același regim de sancționare se aplică și șoferilor care prezintă o copie a talonului sau a altor documente prevăzute de Art. 35 (2).

În situația în care conducătorul auto nu are asupra sa niciun document, polițistul are două opțiuni. El poate efectua o verificare în sistem. Se va folosi de datele furnizate de conducătorul auto. Acesta va putea, astfel, identifica detalii referitoare la permisul auto, actul de identitate și vehiculul condus. Fie poate conduce șoferul la sediul poliției pentru a efectua aceste verificări.

În ambele situații, conducătorul auto va fi sancționat conform legii pentru că a circulat fără a avea asupra sa documentele obligatorii impuse prin lege.