Reguli noi la admitere la liceu. Media din gimnaziu ar putea fi eliminată

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, vrea ca ponderea mediei generale din gimnaziu să fie eliminată din calculul mediei finale pentru admiterea la liceu.

27 iun. 2022, 15:40
Reguli noi la admitere la liceu. Media din gimnaziu ar putea fi eliminată

Noi reguli la admitere la liceu în România, propuse de ministrul Educaţiei. Sorin Cîmpeanu a anunţat luni, într-o conferinţă de presă la Ministerul Educaţiei, că a propus eliminarea mediilor din gimnaziu la admiterea la liceu.

„Din păcate, nu au fost niciodată foarte relevante (mediile din gimnaziu -n.r.). Odată cu administrarea unor evaluări strandardizate, odată cu analizele pe care le-am făcut la nivelul întregului sistem preuniversitar, am constatat cu regret că sunt irelevante”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Vestea bună este că examenul de Evaluare Naţională de anul viitor „cu siguranţă” nu va fi schimbat în privința disciplinelor de examen – Limba română și Matematică, a mai spus ministrul Educaţiei.

Citeşte şi: El e singurul elev din mediul rural al Iașiului care a luat nota 10 la Evaluarea Națională. Vasile și-a plătit singur meditațiile din banii de bursă

Nu este prima dată când ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, îşi anunţă nemulţumirea cu privire la modul actual în care se calculează media pentru admitere la liceu.

„Este în dezavantajul elevilor să iei în calcul această pondere a notelor din gimnaziu pentru că nu mai pot să faci niciun fel de diferență între cei care au note între 9 și 10, conforme cu competențele pe care le posedă și ceilalți elevi care au note între 9 și 10 și nu au nicio legătură cu ceea ce trebuie să însemne un elev de 9 și 10”, a declarat Sorin Cîmpeanu, zilele trecute, la TVR.

Citeşte şi: Rezultate Evaluarea Naţională 2022. Elevii nu au ştiut să conjuge verbele „a fi”, „a vrea”. Mai bine de jumătate nu știu să scrie corect gramatical. 15% nu au ştiut să calculeze cât fac 10 + 10 : 10

Admitere la liceu 2022. Înscrierea la liceu se face în perioada 4-11 iulie

Media generală obținută în cadrul Evaluării Naționale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial.

Calculul mediei de admitere la liceu se face astfel:

MA = 0,2 x ABS + 0,8 x EN
unde

MA = media de admitere

ABS = media generală de absolvire a claselor V-VIII

EN = media generală obținută la Evaluarea Națională