Reguli noi pentru acordarea tichetelor cadou. Amenzi de zeci de mii de lei pentru nerespectarea legislaţiei

Regimul fiscal aplicabil tichetelor cadou acordate de angajatori a fost modificat. Cine încalcă regulile riscă amenzi de zeci de mii de lei.

22 dec. 2021, 12:58
Reguli noi pentru acordarea tichetelor cadou. Amenzi de zeci de mii de lei pentru nerespectarea legislaţiei

Reguli noi pentru companii cu privire la acordarea tichetelor cadou. O Ordonanţă de Urgenţă publicată sâmbătă în Monitorul Oficial modifică regimul fiscal aplicabil biletelor de valoare sub forma tichetelor cadou acordate de angajatori, potrivit avocatnet.ro.

OUG nr. 130/2021, publicată în Monitorul Oficial nr. 1.202/2021, a modificat Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare în sensul în care se reglementează interdicția de a acorda tichete cadou altor persoane decât angajații proprii.

Citeşte şi: TICHETE SOCIALE de 150 de lei pentru pensionari. Cine primeşte 1200 de lei în ianuarie

OUG nr. 130/2021 prevede că tichetele cadou sunt “bilete de valoare acordate ocazional angajaților proprii pentru cheltuieli sociale”. Modificarea legislativă constă în faptul că se interzice în mod expres acordarea de tichete cadou altor categorii de beneficiari decât angajații proprii. În reglementarea precedentă era prevăzut faptul că, prin excepție, puteau fi ”acordate tichete cadou și altor categorii de beneficiari, pentru campaniile de marketing, studiul pieței, promovarea pe piețe existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclamă și publicitate”.

Nerespectarea acestei interdicții legale constituie contravenție și se poate sancționa, din 28 decembrie 2022, cu 14 puncte-amendă. Punctul-amendă reprezintă, după cum apare în Legea nr. 165/2018, ”contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit în condițiile legii.”

Citeşte şi: VOUCHERE DE VACANŢĂ şi pentru angajaţii de la privat. În ce condiţii se acordă tichete de 1450 de lei

În prezent, salariul minim brut pe țară este de 2.300 lei, iar în aceste condiţii amenda va fi de 32.200 de lei. Dar acesta va creşte de la 1 ianuarie 2022, când salariul minim brut va ajunge la 2.550 lei. Prin urmare, de anul viitor amenda va fi de 35.700 de lei.