Reguli noi pentru comercianţii români. Toţi trebuie să facă asta începând cu data de 18 august

Începând cu data de 18 august, toţi comercianţii vor trebui să afișeze noi plăcuțe informative pentru clienți, iar din septembrie va intra în vigoare o nouă obligație de afișare și pentru bănci, IFN-uri și case de amanet.

16 aug. 2022, 10:25
Reguli noi pentru comercianţii români. Toţi trebuie să facă asta începând cu data de 18 august

Reguli noi pentru comercianţii români. Începând de joi, 18 august, aceştia sunt obligaţi să afişeze într-un loc vizibil un afiş prin care să le aducă la cunoștință clienţilor informaţii privind soluționarea alternativă a litigiilor (SAL). Noile obligații se regăsesc în două ordine ale ANPC apărute în iulie.

Reguli noi pentru comercianţii români. Ce se schimbă din 18 august

Citeşte şi COD RUTIER 2022. Veşti proaste pentru şoferi, amenzile pentru lipsa rovinietei se măresc din 20 august

ANPC le cere tuturor comercianților să afișeze o plachetă informativă despre SAL pentru ca toți consumatorii să fie informați despre mecanismul prin care pot rezolva problemele pe care le au cu comercianții, în afara instanțelor de judecată. Ordinul intră în vigoare pe 18 august, aceasta fiind data de la care placheta și pictogramele de informare vor trebui afișate obligatoriu, potrivit avocatnet.ro. 

ANPC va începe să controleze acest aspect începând din 2 septembrie.

Comercianţii cu sedii fizice vor fi obligaţi să pună afişul lângă casa de marcat, orarul de funcționare, în spațiul de comercializare sau, după caz, de prestare a serviciului, inclusiv a serviciilor turistice, de comercializare de pachete de servicii turistice sau bilete de avion.

În cazul celor care administrează site-uri de vânzări, preluare comenzi online și/sau publicitate la produse și/sau servicii, la servicii turistice, de comercializare de pachete de servicii turistice sau bilete de avion, inclusiv ecommerce, informarea se va face prin două pictograme diferite, ce vor trebui să fie afișate pe prima pagină a site-ului.

„Sunt exceptați de la prevederile prezentului ordin comercianții care activează în sectoarele/domeniile pentru care sunt constituite entități SAL specifice, conform prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 38/2015 privind soluționarea alternativă a litigiilor dintre consumatori și comercianți, cu modificările ulterioare”, prevede ordinul ANPC.

De asemenea, începând cu luna septembrie, va intra în vigoare o nouă obligație de afișare și pentru bănci, IFN-uri și case de amanet. Şi acestea vor fi obligate să le furnizeze clienților, pe hârtie, e-mail sau alt suport durabil, informații despre procedurile insolvențe persoanelor fizice. Ordinul va intra în vigoare în 60 de zile de la publicare – adică din 17 septembrie 2022.

Potrivit Legii 151/2015, există trei proceduri de insolvență a persoanelor fizice: procedura de insolvență pe bază de plan de rambursare a datoriilor; procedura judiciară de insolvență prin lichidare de active; procedura simplificată de insolvență.

Pentru a populariza accesul la aceste proceduri, băncile, IFN-urile și casele de amanet sunt obligate, din 17 septembrie, să afișeze placheta, al cărei model e pus mai jos, „la loc vizibil, în spațiul de comercializare sau, după caz, de prestare a serviciului, lângă orarul de funcționare sau lângă casele de marcat”.

Operatorii care au și site-uri pentru produsele și serviciile lor sunt obligați să afișeze, tot din 17 septembrie, pictograma de mai jos, pe prima pagină a site-ului (homepage), pictogramă care va trebui să aibă asociat un link care duce către secțiunea Insolvență persoane fizice din cadrul paginii oficiale a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Citeşte şi VOUCHERE SOCIALE 2022. Mii de carduri blocate după ce beneficiarii le-au vândut pe alcool