REGULI NOI pentru ocuparea funcţiei de manager în spitale. MS: Concursul devine public. Oricine poate pune întrebări

Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică proiectul de ordin privind aprobarea Regulamentului de organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea funcţiei de manager pentru spitalele publice. Potrivit referatului de aprobare al MS, concursul devine public şi orice persoană poate adresa întrebări.
Iulian Tudor
07 dec. 2016, 08:59
REGULI NOI pentru ocuparea funcţiei de manager în spitale. MS: Concursul devine public. Oricine poate pune întrebări

„În prezent, concursul de selecţie a managerilor de spitalele aflate în reţeaua Ministerului Sănătăţii se desfăşoară în conformitate cu dispoziţiile Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1082/2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea funcţiei de manager persoană fizică din spitalele publice din reţeaua proprie a Ministerului Sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 547 din data de 4 august 2010. În contextul modificării cadrului legal reprezentat de Legea nr. 95/2006 prin intermediul Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 79/2016, se impune adoptarea unui alt act normativ prin care să fie îmbunătăţit cadrul legal de selecţie a managerilor de spitale aflate în reţeaua Ministerului Sănătăţii prin transparentizarea şi profesionalizarea procesului de selecţie al managerilor de spitale în vederea atragerii de specialişti având abilităţi manageriale dovedite. Prin aceste modificări, se va pune mai mult accent în selecţia managerului pe o abordare practică dublată de una teoretică”, se arată în referatul de aprobare al Ministerului Sănătăţii.

Potrivit MS, „în vederea asigurării transparenţei concursului de selecţie, candidaţii vor susţine public un proiect de management pe o temă aleasă din cinci domenii prioritare ale managementului spitalesc şi adaptată la problemele spitalului unde se organizează concursul„.

Citeşte şi Care sunt cele mai amendate spitale din România. În domeniul sănătăţii se fac cele mai multe nereguli în achiziţii publice

„Proiectul de management va fi susţinut public la o dată precizată în anunţul de concurs într-o sală adecvată la nivelul spitalului în raport cu numărul de candidaţi şi de persoane participante la susţinerea publică. Proiectele de management se publică pe pagina de internet a spitalului cu cel puţin 5 zile înainte de data susţinerii publice a proiectului de management, iar orice persoană poate propune întrebări în legătură cu proiectul de management pe email cu cel puţin o zi înainte de data susţinerii publice a proiectului de management. În cazul în care există mai mult de 3 întrebări din partea persoanelor interesate pentru acelaşi candidat, cele trei întrebări vor fi trase la sorţi de către membrii comisiei de concurs. Prin aceste măsuri de transparenţă se urmăreşte implicarea comunităţii locale în alegerea persoanei care va asigura conducerea spitalului„, este menţionat în referatul de aprobare.

În vederea profesionalizării evaluării candidaţilor care participă la concurs, din cadrul comisiei de concurs vor face parte, pe lângă preşedintele consiliului de administraţie, şi două persoane din cadrul consiliului de administraţie sau din afara acestuia având experienţă de minim 3 ani ca manager de spital sau având calitatea de cadru didactic universitar în specialitatea management sau sănătate publică şi management sanitar. Reprezentantul ales al asociaţiilor de pacienţi din cadrul consiliului de etică al spitalului unde se organizează concursul va avea calitatea de observator fără drept de vot şi notare în cadrul comisiei de concurs, însă va putea adresa întrebări candidaţilor.

Comisia de soluţionare a contestaţiilor este numită tot de consiliul de administraţie al spitalului şi va respecta aceeaşi componenţă ca şi comisia de concurs, cu precizarea că din componenţa consiliului de administraţie va face parte un alt membru al consiliului de administraţie decât preşedintele consiliului de administraţie al spitalului (care face parte din comisia de concurs).

VEZI şi REGULAMENTUL de organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea funcţiei de manager persoană fizică din spitalele publice din reţeaua proprie a Ministerului Sănătăţii

„Comisia de concurs va adresa suficiente întrebări fiecărui candidat pentru a permite evaluarea proiectului de management conform unei grile generale de punctare şi a abilităţilor manageriale conform fişei de evaluare a abilităţilor manageriale. Ordinul conţine şi un model de grilă generală de punctare şi de fişă de evaluare a abilităţilor manageriale. Partea teoretică de legislaţie şi management sanitar va fi evaluată prin întrebările care pot fi adresate de către comisia de concurs candidatului din bibliografia publicată odată cu anunţul de concurs. Pentru a facilita exercitarea dreptului la contestaţii, susţinerea publică a proiectului de management se înregistrează audio-video”, se arată în referatul de aprobare.

Dintre alte măsuri de natură să îmbunătăţească dispoziţiile legale referitoare la contractul de management sunt amintite posibilitatea candidaţilor de a vizita spitalul la data şi ora menţionate în anunţul de concurs pentru a se informa cu problemele de la faţa locului şi a întocmi un proiect de management realist sau obligaţia candidaţilor de a da o declaraţie pe propria răspundere că proiectul de management este conceput şi realizat integral de către candidat.

„Întrucât modificările vizează mai multe articole, prin acest Ordin se abrogă dispoziţiile Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1082/2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea funcţiei de manager persoană fizică din spitalele publice din reţeaua proprie a Ministerului Sănătăţii. În acest context, am elaborat prezentul proiect de ordin, pe care dacă sunteţi de acord, vă rugăm a îl aproba”, este scris în referat.

Citeşte şi MODIFICĂRI în regulamentul de efectuare a gărzilor medicilor şi a timpului de muncă

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Lidl bagă la raft de sâmbătă, 3 mai, carnea pe care românii se bat s-o cumpere. Are prețuri excelente și se va vinde ca pâinea caldă
Capital.ro
Taxa care se introduce în România. Ordin de marți, 6 Mai. Se vor plăti câte 10 lei de fiecare dată
Playtech.ro
Moneda din România anilor ’90 pe care se cer 44.000 de lei. Preţul este pe bucată
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Rețetă de șnițel vienez. Secretul bucătarilor austrieci
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
BREAKING | Cutremur de 7,4 grade magnitudine. Oamenii sunt in alertă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Lovitură imensă pentru George Simion. Ce spune Călin Georgescu despre liderul AUR
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Diaspora are alți favoriți la prezidențiale. Ce scor surprinzător face Crin Antonescu în străinătate
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare