Reguli noi privind plățile și transferurile bancare. Schimbările care au loc din luna mai 2025

Începând din luna mai 2025, transferurile bancare vor fi supuse unor noi reguli menite să sporească transparența și siguranța tranzacților financiare.
Alina Costache
12 mart. 2025, 17:21
Reguli noi privind plățile și transferurile bancare. Schimbările care au loc din luna mai 2025

Începând din luna mai 2025, transferurile bancare vor fi supuse unor noi reguli menite să sporească transparența și siguranța tranzacților financiare. Banco de Portugal a adoptat mai multe măsuri care au ca scop reducerea fraudelor, dar și îmbunătățirea protecției consumatorilor.

Astfel, introducerea noilor reguli vine cu un plus de siguranță și transparență. Afișarea numelui beneficiarului și confirmarea acestuia pentru transferurile europene vor contribui la reducerea fraudelor și la o mai bună protecție a utilizatorilor. Pe măsură ce măsurile intră în vigoare, este recomandat ca utilizatorii să fie atenți la noile proceduri și să se asigure că datele introduse la efectuarea plăților sunt corecte, notează  executivedigest.sapo.pt.

Citește și: Veste bună pentru românii care au cont la CEC Bank! Avantajul de care pot beneficia toți clienții

Noile reguli pentru plăți și transferuri bancare

De la data de 19 mai 2025, plățile efectuate prin sistemul bancar portughez vor afișa numele destinatarului, măsura având ca scop principal combaterea fraudei bancare. Această funcție vine în completarea mecanismului introdus cu un an în urmă, care permite identificarea titularului unui cont bancar prin IBAN.

Această schimbare înseamnă că plătitorii vor putea vedea clar numele beneficiarului înainte de a confirma tranzacția. Totodată, posibilitatea de redirecționare frauduloasă a fondurilor către conturi necunoscute se reduce, iar transparența este sporită, oferind utilizatorilor siguranță în efectuarea plăților.

Potrivit Banco de Portugal, de la introducerea verificării beneficiarulului prin IBAN, între mai 2024 și martie 2025, au fost realizate 112 milioane de verificări pentru confirmarea destinatarului.

Potrivit statisticilor, rezultatele sunt semnificative, printre acestea numărându-se reducerea cu 78% a numărului de cazuri de fraudă între mai și august 2024, scăderea cu 61% a valorii transferurilor frauduloase, dar și diminuarea sumei pierdute prin fraude de la 766.000 euro/lună la 441.000 euro/lună.

De la 9 octombrie 2025, verificarea beneficiarului va fi obligatorie și pentru tansferurile bancare între țările europene, arată un nou regulament al Uniunii Europene. Asta înseamnă că expeditorul va trebui să introducă numele destinatarului la efectuarea transferului, sistemul va compara numele introdus cu numele titularului contului, utilizând un algoritm de corespondență. În același timp, expeditoul va fi și informat dacă numele coincide exact, parțial sau dacă nu există corespondență.

Totuși, modificarea nu va anula sistemul de verificare actual al beneficiarului prin IBAN, care rămâne în vigoare pentru utilizatorii din Portugalia.

Citește și: Numărul de telefon se transformă în propriul IBAN. Românii fără Revolut pot trimite bani persoanelor din agendă fără să le cunoască datele bancare

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”