RELIGIA ÎN ŞCOLI. Ce spun PSIHOLOGII despre modul cum trebuie predată materia. Poziţia Bisericii

În programa şcolară, Educaţia Religioasă a fost schimbată din materie obligatorie, în materie facultativă. Atât părinţii, cât şi elevii au dreptul de a alege dacă doresc sau nu să participe la orele de Religie. Această decizie a venit în urma mai multor controverse care se răsfrâng asupra influenţei pe care o poate avea ora de Religie asupra elevilor.
Marilena Vili
19 sept. 2014, 06:41
RELIGIA ÎN ŞCOLI. Ce spun PSIHOLOGII despre modul cum trebuie predată materia. Poziţia Bisericii

Sistemul de învăţământ românesc a suferit numeroase modificări în ultimul timp. Una dintre aceste schimbări este trecerea Educaţiei Religioase din materie de bază, în materie facultativă.

Această modificare a apărut în urma „revoltei” unora dintre părinţi şi elevi împotriva predării materiei în şcoli. Întrucât evoluţia şi educaţia unui copil pot fi influenţate de informaţiile pe care le primeşte la şcoală, unii părinţi consideră că Religia nu ar trebui să se încadreze pe lista materiilor obligatorii.

CE SPUN PSIHOLOGII

Psihologii spun că un lucru extrem de important în educarea unui copil este modul în care îi sunt transmise informaţiile.

Acestea nu trebuie să îi fie impuse, ci prezentate într-o manieră care să îi permită copilului, adolescentului, să se gândească ce este important pentru el şi să aleagă.

Sunt multe concepţii în creştinism care sunt productive şi care sunt cumva de urmat în orice fel de societate, însă modalitatea în care ele sunt lansate şi explicate este destul de viciată şi cumva se uită din esenţa conceptelor. Important e cum predăm, respectiv cum ajunge mesajul la elevi.

Polemica nu se pune pe ideea de „oare e bine sau nu e bine”, ci ce conţinut predau, cum transmit lucrul acesta. 

Informaţia poate să se transmită foarte corect şi obiectiv, lăsându-i copilului libertatea de a alege ce să urmeze din ea şi ce nu, evident cu nişte îndrumare dacă vorbim de copii mai mici. Fiecare copil trebuie să aibă un set de principii şi de reguli interne după care să se ghideze şi religia are la bază nişte lucruri care motivează şi îndrumă către zona asta de moralitate. 

Religia este o istorie foarte bogată şi e bine să ştie anumite lucruri copiii, să fie informaţi, să poată alege şi să ştie că ei îşi ghidează destinul„, a declarat, pentru RomaniaTV.net, psihoterapeutul Alina Plăişeanu.

POZIŢIA OFICIALĂ BOR: Religia, o necesitate în procesul nobil de formare al elevilor

Prezenţa disciplinei Religiei în sistemul de învăţământ public nu reprezintă o inovaţie sau un „model românesc”, ci un act de dreptate, bazat pe cultura românească europeană, şi o necesitate permanentă în procesul nobil de formare moral – socială a elevilor, se arată într-un comunicat al Bisericii Ortodoxe Române, remis RomaniaTV.net.

„Ora de religie aşa cum este în învăţământul public românesc se regăseşte în multe alte state ale Uniunii Europene. Cei care contestă prezenţa orei de religie în învăţământul public vorbesc în necunoştinţă de cauză. La ora de religie, copiii sunt educaţi în spiritul valorilor autentice care trebuie să primeze în societate. Pe de altă parte, sunt studii făcute la nivelul Ministerului Educaţiei Naţionale, în urmă cu câţiva ani, şi potrivit acestor studii, peste 86% dintre părinţi, elevi şi profesori consideră benefică prezenţa orei de religie în învăţământul public. La ora de religie, copiii sunt educaţi în spiritul valorilor, sunt educaţi să discearnă între bine şi rău, între adevăr şi minciună, sunt învăţaţi să fie toleranţi, să îi înţeleagă pe cei care nu sunt de acelaşi neam, de aceeaşi cultură sau credinţă cu ei„, a declarat, pentru RomaniaTV.net, Stoica Constantin, purtător de cuvânt BOR.

În ceea ce priveşte propunerea europarlamentarului Monica Macovei de a se studia la şcoală istoria religiilor în locul Educaţiei Religioase, Stoica Constantin a menţionat: „Sunt elemente de istoria religiilor care se predau la clasele a XI-a şi a XII-a, atunci când orizontul de cunoaştere al elevilor este mai bine conturat, când şi elementele culturale sunt mai prezente în viaţa elevului”.

Potrivit unui comunicat al BOR, „religia a avut, întotdeauna, un rol important în procesul de formare a competenţelor şi atitudinilor moral – sociale. Studiul Religiei nu poate lipsi din programul şcolii româneşti, tocmai pentru că studiul Religiei corespunde nevoii comunităţii româneşti locale şi naţionale de a-şi păstra bogăţia şi identitatea spirituală. Însă, pentru că Biserica propune, nu impune, valori, Patriarhia Română respinge orice formă de presiune prin care elevii sunt obligaţi să urmeze orele de Religie sau să participe la slujbe şi manifestări religioase”.

RELIGIA, materie facultativă în şcoli

Deputatul Remus Cernea a propus la începutul acestui an ca Religia să nu mai fie materie obligatorie, ci să devină facultativă, urmând a fi studiată doar dacă părinţii solicită în scris acest lucru. La scurt timp, însă, tot mai mulţi au fost cei care au început să protesteze împotriva orei de Religie. Printre aceştia se numără şi europarlamentarul Monica Macovei, care s-a pronunţat împotriva studierii religiei în şcoli, spunând că ceea ce trebuie să se predea în instituţiile de învăţământ este istoria religiilor.

Argumentele împotriva studierii materiei în şcoli sunt însă numeroase. Asociația Umanistă Română şi Asociația Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință au lansat campania de informare națională „Educația în școală, religia la biserică!”, campanie ce oferă informațiile și sprijinul necesar părinților și elevilor din România care optează pentru retragerea de la cursul facultativ Religie. Atât părinţii, cât şi elevii care au împlinit vârsta de 16 ani pot solicita în scris retragerea de la acest curs.

Spynews
Xtra Night Show. Gabi Bădălău și iubita lui, Daria, interviu la dublu! Ce spune rusoaica sexy despre afacerist / VIDEO
Bzi.ro
Cum a slăbit Florin Busuioc după ce a fost la un pas de moarte: „Nu mă mai duc la borcanul cu ciocolată la 2 noaptea!”
Fanatik.ro
Horoscop zilnic pentru luni, 24 iunie 2024. Fecioara are noroc pe toate planurile
Capital.ro
Decizie pentru toți cei care au telefoane mobile. Devine obligatoriu în România. Ordin de la UE
Playtech.ro
ȘOC! Cum arată ACUM Medana și Robert de la Insula Iubirii. Au 2 copii si sunt de 18 ani ÎMPREUNĂ
DailyBusiness
Încă mai poți prinde oferta la Lidl! Se întâmplă azi, 22 iunie
Adevarul
Noile reguli ale jocului pentru economia UE propuse de „Super Mario”. De ce SUA ar trebui să fie interesate
Spynews
Xtra Night Show. Bianca Drăgușanu vrea să facă pace cu Claudia Pătrășcanu! Cine ar fi fost vinovat de acest conflict: ”Regret...” / VIDEO
Spynews
Xtra Night Show. Petrecere de fițe în showbiz! Cristina Spătar și-a sărbătorit ziua de naștere la restaurantul lui Adrian Minune: ”A fost superb” / VIDEO
Evz.ro
Lovitură de situație greu de imaginat. Ce au decis Alina Sorescu și Alexandru Ciucu
Impact.ro
Fiica lui Virgil Ianțu, apariție de INFARCT! Jasmina s-a pozat aproape DEZBRĂCATĂ! WOW!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Bălan, într-un costum de baie alb, la Dubai. L-a zăpăcit pe iubitul ei tenismen, care e cu 9 ani mai tânăr
wowbiz.ro
Andreea Antonescu a spus ce crede despre relația Andreei Bălan cu Victor Cornea! Ce reacție a avut când a auzit de nunta secretă a prietenei sale: „Adevărul îl știm noi”
Cancan.ro
BREAKING | A fost găsit trupul neînsuflețit al lui Cristian Molnar 😢
Playsport.ro
WOW, FRIGE! Veronica e cea mai fierbinte apariție de la Euro! Ce a putut să spună înaiinte de meciul României
kanald.ro
Cristian Molnar, tânărul luat de viitură în Italia, ar fi fost găsit după trei săptămâni de căutări. Familia așteaptă confirmarea identității cadavrului găsit în râul Natisone
Capital.ro
Bătrânii primesc 600 LEI lunar de la stat. Pensionarii trebuie să depună dosar cu cerere
StirileBZI
Este criză a locurilor de muncă de la stat? Ce preferă tinerii acum
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Mihaela Borcea, imagini îndrăznețe: și-a etalat bustul generos în costum de baie!
stirilekanald.ro
A murit la 36 de ani în timp ce se afla în vacanță. "Regina frumuseții", atac de cord pe iaht
substantial.ro
Nou punct pentru situații de urgență deschis pe Transfăgărășan
MediaFlux
IMPORTANT pentru pensionari. Sfaturi pentru seniori privind banii de pensie
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?