Religiile fotbalului. Topul fotbaliştilor celebri care s-au convertit la islam

Cassius Clay, alias Muhammad Ali, este cel mai cunoscut sportiv care s-a convertit la islam, la mijlocul anilor '60. De-a lungul vremii mulţi sportivi celebri au îmbrăţişat religia islamică.

01 nov. 2015, 09:42

Au existat însă şi câteva treceri în sens invers, de la islamism la creştinism, cum a fost cazul lui Djibrill Cisse, dar iată mai jos o listă a celor mai cunoscuţi fotbalişti care au îmbrăţişat religia lui Allah.

Danny Blum

În ianuarie 2015, la doar câteva zile după ce a împlinit 24 de ani, acest fotbalist german de la FC Nurnberg anunţa într-un interviu că a trecut la islam. Se convertise de fapt din vara anului trecut, deoarece consideră islamul ca fiind „o religie care îi dă speranţă şi putere”. Danny Blum spune că mănâncă numai alimente Halal, se roagă de cinci ori pe zi şi urmează toate regulile şi ritualurile pentru a fi un bun musulman.

Citeşte şi Fotbalist confundat cu un ISLAMIST. „Dă-ţi barba jos. Arăţi ca un jihadist!”

Nicolas Anelka

S-a convertit la islam în 2004, când avea 25 ani de ani, şi a adoptat numele de musulman Abdul-Salam Bilal. „Sunt convins din toată inima că asta este religia mea”, spune fotbalistul care în repetate rânduri s-a declarat ca fiind anti-sistem. Unul dintre gesturile sale „anti-sistem”, celebrul la quenelle, este considerat anti-semit, iar francezul nu renunţă la a-l promova, sub diverse forme. Gestul este reprezentat de un braţ îndreptat în jos şi celălalt înspre umărul opus, peste piept, şi pentru unele persoane este un salut antisemit, iar pentru altele doar un salut împotriva regimului aflat la putere. Anelka este antrenor-jucător în India, la Mumbay City FC.

Frederic Kanoute

Fotbalist din Mali, născut în Franţa, Kanoute a câştigat de două ori Cupa UEFA cu FC Sevilla (2006, 2007) şi o Supercupă a Europei (2008). El a început să practice fervent islamul de la vârsta de 22 de ani şi este de notorietate faptul că a refuzat să îmbrace tricoul Sevillei pe care era trecut numele sponsorului, 888.com, un site cu jocuri de noroc, pe motiv că este împotriva principiilor islamului. Chiar a avut câştig de cauză, el jucând o perioadă cu un tricou fără numele sponsorului. S-a lăsat convins doar după ce 888.com a donat o sumă importantă unei fundaţii caritabile islamiste.

Emeka Ezeugo

Este un fotbalist nigerian retras din activitate, unul dintre cei mai buni fundaşi pe care i-a avut Nigeria la Campionatul Mondial din 1994. În 2012, la vârsta de 45 de ani, el a anunțat că s-a convertit la islam. Revelaţia s-a produs pe când antrena în Bangladesh, formaţia Mohammedan Sporting Club. Ezeugo spune că a studiat biografia profetului Mahommed (sallalahou alayhi wa salam), iar asta l-a convins. „Dintotdeauna am fost un om curios. Am sudiat multe diferite religii, iar viaţa Profetului m-a inspirat profund”, spune el. Numele islamic al lui Emeka Ezeugo este Moustafa Muhammad.

Eric Abidal

Abidal este un fost fotbalist francez, care a jucat pe postul de fundaş stânga la FC Barcelona, iar în 2011 a fost diagnosticat cu cancer la ficat. După ce a suferit două intervenţii chirugicale de îndepărtare a tumorii, el a suferit un transplant de ficat. Abidal s-a căsătorit în 2007, iar după nuntă şi-a schimbat religia şi a trecut de la creştinism la islam, schimbându-şi şi numele, în Bilal Aric Abidal. Soţia sa algeriancă, Hayet Kabir, a avut un rol major în convertirea sa la islam.

Franck Ribery

Un alt treilea fotbalist francez de pe această listă este Frank Ribery, care joacă din 2007 pentru gruparea germană Bayern Munchen. Cu cinci ani mai devreme, în 2002, Ribery s-a covertit la islam, o influenţă covârşitoare în luarea acestei decizii având-o soţia sa, Wahiba Belhami, de origine algeriană. Numele său islamic este Tarek, iar cei patru copii ai săi poartă de asemenea nume islamice: Hiyiza, Shahinez, Seïf şi Mohammed.

Emmanuel Adebayor

Internaţionalul togolez a fost atras de islam din adolescenţă, dar s-a convertit abia în urmă cu câteva luni. Fotbalistul în vârstă de 31 de ani s-a conevertit în Guineea, unde a fost filmat purtând o djellaba şi recitând shahada.

Robin Van Persie

Informaţiile sunt contradictorii în ceea ce-l priveşte pe internaţionalul olandez care evoluează pentru gruparea turcă Fenerbahce Istanbul. Se spune că s-ar fi convertit la islam în urma presiunilor făcute de soţia sa, o marocancă, Bouchra Elbali.

Thierry Henry

Una dintre figurile legendare ale fotbalului începutului de secol, Thierry Daniel Henry s-a retras din activitate anul trecut. A jucat la cluburi ca Juventus, AS Monaco, New York Red Bulls şi FC Barcelona, dar cel mai loial i-a fost lui Arsenal Londra, unde a petrecut opt ani. Asemenea lui Robin Van Persie, nu a confirmat trecerea la islam, dar nici nu a dezminţit-o categoric. Henry s-a născut într-o familie de creştini, tatăl său fiind originar din Insula La Desirade, din Guadelupa, în timp ce mama sa este din Martinica.