Remedii de ajutor în gastrită şi ulcer

Durerile intense de stomac şi arsurile gastrice pot fi atenuate cu diverse leacuri cu efecte calmante și cicatrizante. Când ai astfel de episoade, încearcă ceaiurile din lemn-dulce, tătăneasă și obligeană.

19 mai 2016, 11:46
Remedii de ajutor în gastrită şi ulcer

Greață, arsuri și dureri în capul pieptului sau al stomacului, care apar la scurt timp după masă și senzația de acru sunt simptome ale gastritei. Dacă nu este tratată, acidul gastric distruge mucoasa stomacului și astfel se ajunge la ulcer.

„Primăvara se acutizează o serie de afecțiuni digestive, precum gastrita și ulcerul, pentru că organismul trebuie să facă față unui nou stres, reprezentat de schimbarea alimentației (mai multe crudități, verdețuri), de accelerarea metabolismului, de mărirea zilei cu mai puține ore de somn”, spune apifitoterapeutul Ruxandra Constantina.

Ceaiurile din plante au efecte dovedite în calmarea crizelor de stomac. Ca să aibă maximum de efect, aceste ceaiuri trebuie băute neîndulcite și, preferabil, după mesele importante ale zilei.

Varza reduce aciditatea

Știai că, în medicina populară, sucul de varză este considerat un tratament al ulcerului? Varza este bogată în glutamină, aminoacid cu proprietăți tămăduitoare în caz de afecțiuni ale stomacului.
Toacă frunzele de la o jumătate de varză dulce, fără nervuri, pune o cană cu apă peste ele și amestecă totul cu ajutorul unui blender. Consumă sucul dimineața, pe stomacul gol, în cure de câte 2 săptămâni.

Rădăcină de lemn-dulce, pansament pentru stomac

Studiile recente arată că lemnul-dulce deglicirizat (din care s-a eliminat substanța numită glicirhizină, care poate crește tensiunea arterială și retenția de apă), are proprietăți la fel de eficiente ca medicamentele antiacide în tratamentul ulcerului, pe termen scurt și de întreținere.

Mai precis, rădăcina din această plantă are efecte antiinflamatoare, antibacteriene, antiulceroase și cicatrizante. Poți calma arrsurile gastrice cu macerat din lemn-dulce, preparat la rece. Ai nevoie de 1-2 lingurițe de rădăcină la o cană cu apă, amestec pe care-l bei în decursul unei zile, cu înghițituri mici, în cure de 1-2 luni.

Obligeana ar efect calmant

Crizele de gastrită și de ulcer pot fi ameliorate cu ajutorul ceaiului din rădăcină de obligeană, pentru că are proprietăți antispastice și antiseptice, fiind un excelent pansament gastric.
Este de ajuns să pui o linguriță de rădăcină uscată și măcinată într-o cană cu apă fierbinte și să lași la infuzat amestecul un sfert de oră. Se recomandă cure de câte o lună, cu 2 cești de infuzie din obligeană pe zi.

Mai poți utiliza pentru diminuarea durerilor și pulbere de obligeană, pe care o obții prin măcinarea rădăcinii cu râșnița de cafea. Se ia câte o jumătate de linguriță de pulbere, de 4 ori pe zi, înainte de mese.

Tătăneasa reduce crizele gastrice

Rădăcina de tătăneasă are în compoziție un compus numit alantoină, care are efect cicatrizant asupra mucoasei stomacale. Fiind un remediu eficient în calmarea crizelor de gastrită și ulcer, o poți administra sub formă de decoct, pe care îl prepari din 1-2 lingurițe de rădăcină uscată și măcinată la o cană cu apă. Amestecul se fierbe 10 minute, apoi se strecoară și se beau 2 căni pe zi, o lună.

Sucul de orz verde este antiinflamator

Orzul verde aduce beneficii în caz de gastrite și ulcer, spune apifitoterapeutul Ruxandra Constantina. Conține clorofilă, substanță care ajută la regenerarea mucoasei gastrice.
În plus, această plantă deține efecte calmante şi antiinflamatoare. Sucul de orz verde este des recomandat în caz de afecțiuni digestive, pentru că diminuează volumul de acid gastric și cicatrizează mucoasa stomacului.
Se recomandă consumul a câte 200 ml de suc de orz verde pe zi, în cure de câte 20 zile.

Dr. Ruxandra Constantina
medic specialist medicină familie, competență apifitoterapie, Centrul de Terapii Naturiste Sanavit Consult, București

Planta de aloe, sub formă de suc nepasteurizat, are acțiune imediată. Aloe diminuează simtomatologia, reduce aciditatea gastrică, inhibă dezvoltarea bacteriei Helicobacter pylori (incriminată în patologia ulcerului).

Efecte benefice au și ceaiurile sau capsulele ce conțin plante cu efecte antispastice, antiinflamatoare, antisecretorii, calmante: obligeană, flori de salcâm, gălbenele, frunze de zmeur, pătlagină, coada-calului, mușețel, lemn-dulce, tătăneasă.

Pentru gastritele sau ulcerele apărute pe fond de stres sau suprasolicitare, rezultate excelente se obțin prin administrarea de preparate pe baza de lavandă, melisă sau sunătoare.

Află care sunt regulile de care trebuie să ții cont dacă ai ulcer AICI