Remus Pricopie, despre scrisoarea pentru susţinerea ministrului Educaţiei: A creat tensiuni în universităţi și a amplificat polemici

Remus Pricopie, fost ministru al Educației, în prezent rector al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), consideră că scrisoarea de susţinere a lui Valentin Popa pentru funcţia de ministru al Educaţiei a fost o greșeală care a creat tensiuni în universități și a amplificat polemici din spațiul public.

01 feb. 2018, 12:10
Remus Pricopie, despre scrisoarea pentru susţinerea ministrului Educaţiei: A creat tensiuni în universităţi și a amplificat polemici

Remus Pricopie este unul dintre rectorii care nu au semnat scrisoarea de susținere pentru actualul ministru al Educației. Într-un mesaj postat pe pagina personală de Facebook, Pricopie susține că a avut discuții cu colegi din Consiliul Național al Rectorilor, în fața cărora a adus mai multe argumente:

„1. în calitatea noastră de rectori, nu avem dreptul să implicăm universitățile pe care le reprezentăm în problemele politice ale zilei;

2. este nepotrivit să justificăm public această scrisoare ca un „sprijin colegial”;

3. există riscul ca CNR să fie acuzat de jocuri politice;

4. procedural, asumarea unui document prin semnătura rectorului presupune un proces de consultare cu structurile formale de conducere ale universității.”

Rectorul SNSPA susține că acest incident a arătat că există neclarități în ceea ce privește implicarea instituțiilor de învățământ în „activități de natură politică” și propune adoptarea unui cod de conduită pentru învățământul superior.

„Un câștig pentru spațiul universitar românesc ar fi adoptarea unui cod de conduită pentru toate persoanele care ocupă funcții de conducere în instituțiile de învățământ superior. Evident, în acest document, problema separării funcțiilor politice de funcțiile de conducere din universități trebuie să fie tratată cu prioritate.”