Remus Pricopie: „Nu putem lăsa propaganda Moscovei să blocheze orice încercare de echilibru social, politic, economic”

Într-un articol de opinie, rectorul SNSP avertizează în legătură cu pericolul politicii imperialiste a Rusiei lui Putin
Filip Stan
24 aug. 2023, 20:48
Remus Pricopie:

„Să nu fim naivi și să credem că Moscova este interesată numai de alegerile din SUA, Franța sau Italia, de ruperea Marii Britanii de Uniunea Europeană, de coruperea lui Viktor Orban sau de politica de la Sofia, de menținerea unui regim criminal în Siria, de loviturile de stat militare din Africa sau de destabilizarea regimului politic de la Chișinău. Rusia nu a renunțat niciodată la acest instrument, vechi de secole, de a-și controla „partenerii” sau lovi adversarii prin slăbirea lor din interior. Istoria este plină de exemple, iar politica prezentă reconfirmă năravul imperialist al Țarului, indiferent cum se numește el”, spune Remus Pricopie.

„Kremlinul are reprezentanți de seamă și în România, fie ei politicieni, jurnaliști, (pseudo)intelectuali, politicieni eșuați, oameni de afaceri sau (foști) bătăuși din galeriile de fotbal, re-brand-uiți în „patrioți”. Unii dintre acești „reprezentanți” sunt – foarte posibil – pe statul de plată al Kremlinului. Alții sunt numai „idioți utili”, așa cum sunt numiți în literatura de specialitate. Și unii, și alții se străduiesc să construiască un … baros cu ajutorul căruia să dărâme orice este important pentru români. Vizate sunt nu numai instituțiile și liderii lor legitimi, dar și valorile, cultura, tradițiile, religia. Până și naționalismul românesc, așa cum este el, bun sau rău, și cât este el, mult sau puțin, dar cu siguranță străin, la origini, de influențele Rusiei, este în pericol să fie confiscat. Mai simplu spus, pentru Kremlin, orice demers menit să întoarcă România de pe drumul său occidental este binevenit. Varianta ideală pentru adversarii noștri este, însă, alimentarea unui „Caritas politic”, sub forma unui partid extremist, care să ajungă la putere și care să prăbușească țara, la un moment dat, și să ne lase pradă pretențiilor expansioniste ale Rusiei”, mai spune Remus Pricopie, rector SNSPA, în revista Cultura.

„Moscova este prezentă în România pe posturile de televiziune, pe internet, pe FB, pe TikTok, în cutiile poștale, în piețe sau acolo unde se poate transmite un mesaj de destabilizare, de inducere a îndoielii privind direcția României, pe calea sa euro-atlantică. Oriunde este o „înjurătură groasă”, Moscova fie a fabricat-o, fie o va amplifica, o va face mult mai vizibilă. Scopul? Am spus mai sus: disoluția socială – așa cum îi spun specialiștii – sau ura, haosul, într-un limbaj pe înțelesul tuturor. Evident, de multe ori Kremlinul lucrează cu „materialul clientului”. Accidentele de pe șoselele României, tragediile din spitale, greșelile politicienilor, corupția, traficul de droguri, excesele unui procuror sau judecător, lipsa de responsabilitate a unor funcționari publici etc., toate acestea induc o stare de insecuritate, lipsă de încredere în instituții, revoltă față de tot ce înseamnă STAT. Bine manipulată, această furie poate fi orientată către extremism, adică poate conduce către un dezastru politic, respectiv către ceea ce ar putea fi numit „o țară de neguvernat”.

Tabloul nu mai este unul de neglijat, iar o analiză la rece ne poate indica atingerea unui punct critic. Ascensiunea discursului propagandistic al Kremlinului, prin vocea unor indivizi deghizați în politicieni „cu dragoste de țară”, ar putea reprezenta un puternic atac nu numai la statutul României de țară democratică, parte a alianței politico-economico-militare occidentale, dar inclusiv la cel de „stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil”, așa cum precizează Art. 1 din Constituție. Poate că, citind aceste rânduri, o să credeți că exagerez. Vă rog să reanalizați cazurile Ucraina, Georgia, Moldova, din perspectiva ultimilor 20 de ani, să rememorați luptele, de anul trecut, de pe Insula Șerpilor (situată la 44,8 Km de Sulina) și atacurile cu bombe / drone, din ultimele săptămâni, de la Reni și Ismail (aflate la câteva sute de metri de granița României). Acum, vă rog să recitiți primele două propoziții ale acestui paragraf. Cu siguranță, de data aceasta, o să fiți de accord cu mine că nu exagerez.

Propaganda rusă nu acționează în România sub forma fățișă a apărării intereselor Kremlinului, ci este mult mai înșelătoare, folosind sintagme respectabile, precum „suveranitate națională”, „identitate națională”, „patriotism”. Contextul în care sunt utilizate nu este acela de a întări interesele reale ale României, ci de a fi mai slabi, ezitanți ori chiar duplicitari în raport de aliații noștri vechi și stabili.

Temele propagandei pro-ruse în România sunt comune cu cele ale extremei drepte europene, despre care există tot mai numeroase dovezi că este finanțată prin mecanisme subversive de companii controlate de Kremlin. Miza esențială a extremei drepte europene este slăbirea Uniunii Europene, paralizarea NATO și, în cele din urmă, acceptarea politicii agresiv-imperialiste a Federației Ruse.

Perioada în care stăm și observăm cu atenție manifestările antinaționale ale unor grupuri de extremiști este, în opinia mea, depășită. Statul Român ar trebui să treacă la fapte, să pună reflectoarele pe aceste acțiuni de dinamitare socio-politică a țării, să identifice circuitele financiare ilegale, care susțin în România ampla mașinărie de propagandă a Moscovei, să stabilească în ce măsură un partid politic parlamentar este sau nu implicat în toate aceste încercări de destabilizare a țării. La fel de legitim este ca Statul să clarifice dacă informațiile furnizate public de cel puțin două țări vecine potrivit cărora un membru al Parlamentului României a avut întrevederi secrete cu reprezentanți ai serviciilor de informații din Rusia sunt reale sau nu. Cred că este important să știm dacă cetățenii români, care au votat acel politician și formațiunea politică din care face parte, au fost sau nu păcăliți, acordând, în mod involuntar, un vot Rusiei, nu României.

Atac la 60 km de România! Rusia a bombardat porturile ucrainene de la Dunăre, exploziile s-au văzut de la Tulcea
Nu putem lăsa propaganda Moscovei să blocheze orice încercare de echilibru social, politic, economic, orice proiect de dezvoltare a acestei țări, orice discuție rațională, indiferent că este vorba de sănătate, educație, poliție, gazele din Marea Neagră, accesul în Spațiul Schengen, dotarea Armatei Române sau riscurile la adresa cetățenilor români. Mulți oameni din România doresc un stat puternic, profesionist, eficient, iar opțiunile lor justifică analizele critice și soluțiile politice alternative. În același timp, însă, insatisfacția mea sau a oricărui cetățean român în raport cu lipsa de performanță a statului nu poate și nu trebuie să fie confiscată de Kremlin, în beneficiul Rusiei.

În condițiile în care tabloul geopolitic actual este cel mai complicat din ultimii 75 de ani, nu putem să continuăm să acționăm ca și cum pe noi nimic nu ne poate afecta. Noi toți, nu numai politicienii, ar trebui să fim responsabili. Noi toți, nu numai jurnaliștii sau alți formatori de opinie, ar trebui să cântărim mai bine mesajele publice pe care le promovăm sau față de care ne asociem. Fiecare dintre noi (politician, profesor, medic, șofer, polițist, student, pensionar) ar trebui să înțeleagă că un stat nu poate fi puternic fără ca noi – fiecare dintre noi – să fim serioși.

Evident, peste tot și de când este lumea, cei care se autointitulează „lideri” sau „oameni de stat” dau tonul … Eu sper în capacitatea actualilor lideri români de a seta acest „ton”, fără să le fie mintea tulburată de cele patru rânduri de alegeri, din 2024, moment extrem de delicat pentru orice democrație, pe timp de furtună geopolitică”, conchide Remus Pricopie, rector SNSPA.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Pescobar și-a cumpărat penthouse în valoare de 2 milioane de euro! „O să am cinema, amfiteatru și piscină!”
Fanatik.ro
Vești proaste pentru mulți români. WhatsApp nu va mai funcționa pe aceste telefoane de la 1 iunie
Capital.ro
Cutremur în lumea tenisului. Anunț devastator despre Simona Halep
Playtech.ro
Petre Roman, făcut PRAF de fiica sa! Oana, dezvăluiri ŞOCANTE despre ce i-a făcut Mioarei şi ei
DailyBusiness
Se dau 20.000 de euro pentru fermieri! Condiția simplă pentru a lua banii
Adevarul
Sclavia, din nou la modă în România. „Este atât de sumbru și de macabru modul în care se întâmplă lucrurile”
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Iulia Vântur pe aceiași scenă cu Jason Derulo. Unde va cânta artista în fața a mii de oameni
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a divorțat
wowbiz.ro
Șoc total în familia Raisei, fata găsită moartă în Dolj! Chiar el e principalul suspect
Cancan.ro
Cu ce se ocupă fiul lui Radu Mazăre, de fapt. Răducu are o afacere care îi umple conturile de bani
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Primele declarații ale mamei Raisei, fetița găsită decedată într-o râpă: „Verişorul de 15 ani nu a acţionat singur” Autoritățile au reținut principalul suspect în acest caz
Capital.ro
AUSTRIA decide soarta României. Vine FALIMENTUL unei mari companii
StirileBZI
Salariul minim pe economie va crește de la 1 iulie: Câți bani vor primi peste un milion de români
Prosport.ro
FOTO. Rusoaica superbă s-a cuplat cu un milionar mai tinerel ca ea! Cum arată Anna
stirilekanald.ro
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
substantial.ro
Destinul astral remarcabil al Kate Middleton: Prințesa de Wales care a cucerit lumea cu eleganță, curaj și determinare
MediaFlux
VESTE bună pentru PENSIONARI: CREȘTERI FOARTE MARI!, anunță Șeful Casei de Pensii
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'