Renunţarea la teze, criticată dur de doi foşti miniştri ai Educaţiei. Funeriu, ironic: „Nu mai stresați copiii cu evaluări, note, teze”

Renunțarea la teze este o mare greșeală, o decizie foarte proastă, avertizează fostul ministru al Educației, Mircea Miclea. Şi Daniel Funeriu consideră că "este o aberaţie" renunţarea la teze. 

15 apr. 2022, 16:25
Renunţarea la teze, criticată dur de doi foşti miniştri ai Educaţiei. Funeriu, ironic: „Nu mai stresați copiii cu evaluări, note, teze”

Fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu nu este de acord cu modificările făcute de actualul ministru al Educaţiei înainte de anul şcolar 2022 – 2023. Renunţarea la teze este considerată de Daniel Funeriu „o aberaţie”.

„Eliminați, eliminați, eliminați! Eliminați notele!!
Copiii să se trezească nestresați de posibilitatea de a fi întrebați ceva la şcoală.
În niciun caz profesorii să nu creeze stres copilaşilor controlând temele de casă. Oribilele teme de casă… out!! Să profite copilaşii de copilăria lor, care nu se mai întoarce!
Teze? Altă aberație! În Finlanda sunt teze? Nu cred. Cum adică, să RECAPITULEZI materie? Băejnebun?
La sport note? Ce-i cu discriminarea asta? E oribil să-i stigmatizezi în asemenea hal pe cei atletici, să se ştie peste ani că ei făceau sport în loc de jocuri video şi şaorma!!
Ştiați că încă se dau note la muzică, de zici că suntem în evul mediu! Ce, mare scofală scârţa scârța la vioară, interpretând compozițiile sexiste ale unor bărbați albi creştini?
Matematica şi biologia… alte note, alte aberații! Ce, te întreabă cineva în viață despre integrale şi mitoză? Cum să notezi copiii la inutilitățile astea!
Pe scurt: nu mai stresați copiii cu evaluări, note, teze. Fericiți să fie!
(Sper că se înțelege că e pamflet. O ironie a neputinței şi neştiinței din jurul nostru. Altfel spus: sunteți pe cont propriu, oameni buni!)”, a scris Daniel Funeriu, într-o postare pe Facebook.

Citeşte şi: Rezultate simulare Evaluare Naţională 2022. Aproape 40% dintre elevi nu au luat note de trecere la Matematică

Şi profesorul universitar Mircea Miclea, fost ministru al Educației, consideră greşită decizia de a elimina tezele.

„Eliminarea tezelor obligatorii e o decizie foarte proastă. Contează ce faci cu aceste evaluări. Au fost evaluări obligatorii în clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, pentru că este logic ca după fiecare ciclu curricular să fie verificat ce a învățat elevul. De exemplu, la finalul clasei a II-a se termina ciclul curricular scris-socotit-citit și trebuiau verificate aceste cunoștințe. În legea Educației nr 1/ 2011 era scris că în baza acestor rezultate trebuie făcut un plan individualizat de recuperare pentru fiecare elev și că trebuie luate măsuri la nivel de școală pentru îmbunătățirea sistemului de educație. Rezultatele nu au fost utilizate deloc, părinții nu au fost informați mai departe, inspectoratele și școlile nu au luat măsuri. (…) Degeaba dăm evaluări dacă nu folosim rezultatele pentru a optimiza învățarea. Scopul e sa îl facem pe elev să învețe, nu să îl punem în clasamente. Evaluările trebuie folosite pentru a compara elevul cu standardul la nivel de școală sau județ”, a spus Mircea Micle la Europa FM.

Citeşte şi: REZULTATE BAC 2022. Ce note s-au luat la simulare. Cîmpeanu: „Cu două excepții, sunt mai slabe decât anul trecut”