Renzi s-a săturat de Juncker: Italia denunţă DICTATELE de la Bruxelles

Șeful guvernului italian, Matteo Renzi, și-a reînnoit marți atacurile contra "dictatelor" Bruxellesului, într-o nouă polemică cu Comisia Europeană înaintea unui referendum crucial pentru viitorul său politic.

08 nov. 2016, 21:27
Renzi s-a săturat de Juncker: Italia denunţă DICTATELE de la Bruxelles

„Timpul dictatelor s-a terminat”, a declarat Renzi la un miting la Alessandria (nord-vest), înaintea referendumului constituțional din 4 decembrie.

Cu o zi înainte, președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker i-a cerut lui Renzi să nu mai critice „funcționarii Bruxellesului” și Comisia asupra politicii sale fiscale, amintește Reuters.

„Italia atacă în mod constant Comisia, în mod greșit, iar acest lucru nu produce rezultatele pe care ei le doresc”, a declarat șeful executivului comunitar într-o conferință, adăugând că modificările aduse normelor fiscale au permis Italiei să cheltuiască 19 miliarde de euro mai mult în acest an.

De câteva zile și în plină campanie pentru acest referendum foarte disputat, Renzi lansează atacuri contra instituțiilor europene.

Citeşte şi Preşedintele Comisiei Europene avertizează Turcia în legătură cu criteriile pentru ridicarea vizelor

Marți, el și-a reiterat dorința de a exclude din Pactul de Stabilitate, menit să asigure disciplina bugetară în zona euro, cheltuielile legate de construcția de școli. „Orice lucru ce servește construcției de școli este pus înaintea funcționarilor de la Bruxelles”, a declarat Renzi.

Printre altele, el a confirmat că se va opune prin veto bugetului UE dacă țările din Europa de Est nu arată mai multă solidaritate cu Italia, care se luptă cu un val record de sosiri de migranți pe teritoriul ei. „Ori politica asupra migrației se schimbă, ori nu vom mai fi pușculiță pentru țările din Europa de Est”, a insistat Renzi.

Aproape 164.000 de migranți au debarcat în Italia de la începutul anului, cu 15% mai mult decât anul trecut în același timp, potrivit Ministerului italian de Interne.