REPORTAJ Seara alegerilor la USL. Bucurie sobră, sub spectrul ameninţării „războiului nuclear”

Deşi au înregistrat o victorie zdrobitoare, liderii USL au fost departe de a jubila după anunţarea rezultatelor de la exitpolluri. Nu era teama faţă de o surpriză neplăcută ca la prezidenţialele din 2009, cât necunoscuta Băsescu. Antonescu şi Dragnea nu au ezitat să vorbească de posibilitatea unui "război nuclear".

09 dec. 2012, 21:27
REPORTAJ Seara alegerilor la USL. Bucurie sobră, sub spectrul ameninţării „războiului nuclear”

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2012. Cu o oră înainte de anunţarea rezultatelor preliminare, liderii Uniunii au început să vină unul câte unul la sediul din bulevardul Kiseleff: Dan Radu Ruşanu, Daniel Constantin, Corneliu Dobriţoiu, Crin Antonescu, Liviu Dragnea, Ecaterina Andronescu, Robert Negoiţă ş.a. Deşi victoria era iminentă declaraţiile au fost prudente, preferând să vorbească despre responsabilitate şi planuri de viitor pentru guvernare.

Când Antonescu a sosit, a refuzat să dea vreo declaraţie înainte de exitpoll.

„Nu vreţi să mai aşteptăm câteva minute până când ştim cifrele?”, a spus liberalul. Un cameraman, exasperat de aşteptarea în frig în faţa clădirii, i-a răspuns printr-un distih: „Fiţi bun şi spuneţi-ne acum!”. Replica a provocat râsete în hohote, iar Antonescu s-a întors nedumerit de veselia subită a presei prezente.

Dragnea a făcut primele evaluări: USL-57-58%, ARD-19-20%. Secretarul general al PSD a mărturisit că a făcut şi un pariu cu un coleg de partid legat de prezenţa la vot: Dragnea a profeţit 40,6%, preopinentul 40,3%. Cât priveşte rezultatele numărătorii paralele, Dragnea a spus că aceasta ar putea fi întârziată de veselia useliştilor din secţii.

„S-ar putea să nu avem rezultatele în 100% din secţii. Bucuria e mare!”, a spus Dragnea zâmbind. „Eu le-am spus să se bucure bucure, dar…”, a adăugat pesedistul.

La declaraţiile de presă, USL a evitat formarea unui grup mare de lideri care să-şi exprime bucuria: au venit doar Crin Antonescu, Daniel Constantin şi Liviu Dragnea. Preşedintele PNL nu a uitat să avertizeze că USL îl susţine categoric pe Ponta pentru postul de premier. După declaraţii, când au intrat în sala de şedinţe, cei trei au fost au fost întâmpinaţi cu aplauze furtunoase, singurul semn de bucurie, într-o atmosferă foarte sobră.

La scurtă vreme, Antonescu a plecat din sediu. La o întrebare legată de posibilitatea refuzului lui Traian Băsescu de a-l desemna  pe Ponta premier, liberalul a trimis un avertisment clar: „La un atac nuclear se răspunde cu un atac nuclear”. Ideea a fost reluată şi de Dragnea care a catalogat un refuz al lui Băsescu drept „război nuclear”. Pesedistul s-a încrezător că preşedintele nu îşi va asuma însă consecinţele unui asemenea război. „Sunt convins că nu vom ajunge la situaţia aceea”, a afirmat Dragnea. Cât priveşte posibilitatea unor discuţii cu PPDD, pesedistul a răspuns laconic „Exclus”, evident surprins de întrebarea care i s-a pus.

În timpul ultimei declaraţii a lui Dragnea, a apărut la sediu şi preşedintele UNPR, Gabriel Oprea. Cei doi s-au sărutat călduros pe obraji, semn că ranchiuna de altădată pare a se fi topit. Apoi Oprea şi Dragnea au plecat împreună. Ultimul la o emisiune TV, urmând să se întoarcă apoi la sediul PSD, acolo unde se efectua numărătoarea paralelă a USL.