Reprezentantă FSLI: Fără note la sport și muzică, riscăm să fie mai mulți copii atrași de științe exacte. Vor prețui mai puțin activitatea fizică

Ideea ca notele la sport și muzică să fie eliminate la școală a fost criticată dur de Cornelia Popa-Stavri, secretar general al Federației Sindicatelor Libere din Invățământ.

24 aug. 2022, 08:55
Reprezentantă FSLI: Fără note la sport și muzică, riscăm să fie mai mulți copii atrași de științe exacte. Vor prețui mai puțin activitatea fizică

În felul acesta, există posibilitatea să existe mai mulți copii care să fie interesați se științele exacte și să nu mai pună deloc accent pe necesitatea de a face sport.

”Riscăm să avem mai mulți copii care să își îndrepte atenția spre științe exacte și să prețuiască mai puțin activitatea fizică” a fost unul dintre argumentele aduse de Popa-Stavri, în dezbaterea despre noile Legi ale educației, organizată de Ministerul Educației.

Reprezentanta FSLI a explicat, de asemenea, că Educația fizică și Educația muzicală ”au o contribuție extraordinară la evoluția psihosocială a elevului și la o componentă armonioasă a societății”.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a precizat că peste 96% dintre elevi au medii anuale de 9.00, 9.50 și 10.00, iar aproape 90% au media anuală 10.00 la disciplina Educație Fizică. La Educație Muzicală și Educație Plastică cca. 93% dintre elevi au medii anuale de 9.00, 9.50 și 10.00. Din 192.843 de medii analizate, 162.052 sunt medii generale/anuale de 10.00.

Citește și Cinci măsuri care vor schimba radical sistemul de învăţământ. Sorin Cîmpeanu anunţă că gramatica va deveni probă la BAC

„Am participat la o dezbatere constructiva cu reprezentanți ai sindicatelor din invatamantul preuniversitar si profesori de educatie fizica, întâlnire în cadrul căreia am prezentat o sinteză realizată prin agregarea unor seturi de date din SIIIR (Sistemul Integrat Informatic al Învățământului din România). Studiul a fost realizat la nivel național, pe o eșantionare reprezentativă (220 școli din toate județele; 64.281 de elevi/min 4 școli/județ, cu o distribuție echilibrată între mediile de rezidență: urban – rural).

Sunt foarte multe școli în care nu există nici măcar o medie diferită de 10.00 la aceste discipline (37 școli din eșantionul de 220 școli).

Practic, situația reală ne arată că mediile sunt distribuite pe 4 paliere, 10.00, 9.50, 9.00 și mai puțin de 9.00”, a scris ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, pe Facebook.

Citește și Cum se va face notarea elevilor la orele de sport. Cine primeşte note şi cine primeşte calificative la Educație Fizică. Explicaţia ministului Educaţiei