Reprezentanţi ai sindicaliştilor din învăţământ, primiţi la Guvern pentru discuţii

Reprezentanţi ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), care protestează miercuri în Piaţa Victoriei, au fost primiţi la sediul Guvernului de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, şi de Corneliu Calotă, consilier al primului-ministru, a declarat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al Executivului, Mirel Palada.

06 nov. 2013, 10:22
Reprezentanţi ai sindicaliştilor din învăţământ, primiţi la Guvern pentru discuţii

Mii de cadre didactice protestează miercuri în Piaţa Victoriei din Capitală, cerând alocarea a 6% din PIB pentru învăţământ, prin scandări ca „Fără educaţie, moare orice naţie”, dar şi împotriva Guvernului, pe care îl acuză de minciună.

Liderul FSLI, Simion Hancescu, a anunţat că sindicaliştii vor înainta „un apel” la Guvern, prin care cer respectarea programului de guvernare.

Tot Hancescu a spus că săptămâna viitoare ar putea fi organizat un referendum în rândul cadrelor didactice, cu privire la declanşare grevei generale în perioada alegerilor europarlamentare sau înainte de încheierea anului şcolar.

La protest este prezent şi liderul Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Mihai Dragoş, care a anunţat că studenţi din Capitală şi din alte centre universitare susţin revendicările profesorilor şi sprijină manifestaţia acestora, printr-o grevă japoneză.

Sindicaliştii FSLI cer alocarea din 2014 a minimum 6% din PIB pentru educaţie, conform articolului 8 din Legea educaţiei, şi creşterea ponderii cheltuielilor de personal pentru învăţământ în totalul cheltuielilor de personal din sectorul public.

De asemenea, sindicaliştii cer modificarea Legii educaţiei, inclusiv în ceea ce priveşte statutul personalului didactic, astfel încât să se elimine discriminările existente în prezent şi să ducă la creşterea calităţii actului de instrucţie şi educaţie şi a gradului de implicare a cadrelor didactice în luarea deciziilor.

Reprezentanţii FSLI susţin că principalele modificări care se impun sunt: reintroducerea normei de predare de 16 ore pe săptămână pentru personalul didactic care are peste 25 de ani vechime în învăţământ şi gradul didactic I; decontarea cheltuielilor cu naveta cadrelor didactice de la bugetul de stat, prin Ministerul Educaţiei; introducerea prevederilor Legii 315/2006 privind stimularea achiziţionării de cărţi sau programe educaţionale pe suport electronic; reintroducerea sporului de doctorat; posibilitatea pensionării anticipate, cu cel puţin trei ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei; acordarea gradaţiei de merit şi pentru personalul didactic auxiliar, precum şi introducerea posibilităţii dobândirii de către cadrele didactice a celei de-a doua specializări, prin programe de conversie profesională, cu finanţare de la bugetul de stat.

Sindicaliştii mai cer adoptarea unei legi de salarizare prin care salariile profesorilor debutanţi să crească cu 50 la sută, iar raportul dintre salariul de bază maxim al funcţiei didactice şi cel minim să fie de 2:1, precum şi depolitizarea învăţământului, în sensul că, în dobândirea funcţiei de director al unităţii de învățământ, rolul determinant să revină colectivului unităţii, şi nu factorilor politici.

De asemenea, FSLI mai cere regândirea programelor şcolare şi a sistemului de evaluare a elevilor, în sensul de a se pune accent pe latura formativă şi nu pe cea informativă, iar prin evaluare să se verifice capacitatea elevilor de a aplica practic cunoştinţele dobândite, pentru a face faţă cerințelor în schimbare şi competiţiei de pe piaţa forţei de muncă.

Consiliul Național al Elevilor (CNE) a anunţat miercuri că susține acțiunile de protest ale profesorilor, desfășurate în scopul creșterii finanțării sistemului educațional, prin acordarea a 6% din PIB pentru educație.


loading...
Partenerii noștri