Reprogramările pentru vaccinul anti-Covid au revenit. Rapelul se face acum la 28 de zile, nu la 21

Autoritățile au anunțat că se reia reprogramarea pentru vaccinul anti-Covid în România.

27 ian. 2021, 12:52
Reprogramările pentru vaccinul anti-Covid au revenit. Rapelul se face acum la 28 de zile, nu la 21

Reprogramările pentru vaccinul anti-Covid au revenitAu revenit programările pentru vaccinul COVID

. Valeriu Gheorghiță anunța ieri că lipsa dozelor de vaccin amână vaccinarea anti-COVID pentru persoanele care deservesc activităţi esenţiale, incluse în etapa a II-a.

Începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1, pentru a nu afecta doza de rapel și vaccinarea persoanelor vulnerabile – bolnavi cronici și persoane peste 65 de ani, a anunțat marți medicul Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național pentru coordonarea activităților privind vaccinarea, într-o conferință de presă.

Reprogramările pentru vaccinul anti-Covid, prima doză, au început să fie primite la o zi după anunţul autorităţilor de reprogramare. Astfel, cine a fost programat pentru prima doză la data de 28 ianuarie, a fost reprogramat pentru data de 8 februarie.

Cât despre amânarea vaccinării cu doza de rapel, se pare că a doua doză nu se va mai administra la 21 de zile, ci la 28, termen maxim recomandat de producător pentru efectuarea rapelului. Astfel, aceeaşi persoană programată la prima doză pe 28 ianuarie trebuia sa facă doza de rapel la data de 18 februarie. Acum prima doză se face pe 8 februarie, iar rapelul pe 8 martie. Autorităţile nu au anunţat şi extinderea termenului la care se poate face rapelul, potrivit economia.net.

Pe site-ul oficial al campaniei de vaccinare e specificat faptul că ambele vaccinuri au nevoie de două administrări. În cazul Pfizer rapelul se face la 21 de zile, iar pentru Moderna la 28 de zile.

Avem un deficit de 117.000 de doze

Valeriu Gheorghiţă

a explicat ieri că în prezent avem un deficit de 117.000 de doze de vaccin anti-COVID, după ce Pfizer BioNTech a scăzut producţia şi de accea s-a decis reprogramarea cu 10 zile a tuturor persoanelor din categoria personalului esențial pentru doza 1. Este vorba despre circa 35.300 de persoane care sunt reprogramate automat să fie imunizate începând cu data de 8 februarie. Persoanele reprogamate vor fi anunţate de modificare.

„Începând cu data de 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele care deservesc activităţi esenţiale pentru doza 1, ceea ce reprezintă 35.304 persoane. Vor fi reprogramate în ordinea programării din 28 ianuarie. Prima zi va fi 8 februarie. Practic persoanele programate în intervalul 28 ianuarie – 11 februarie se translatează cu zece zile mai târziu, începând cu data de 8 februarie în ordinea programării iniţiale. Se menţine acelaşi ritm de vaccinare cu doza 1 pentru restul persoanelor programate ceea ce înseamnă 176.861 de persoane. La acest deficit de doze noi avem calculat un procent de 10% doze suplimentare tocmai pentru a asigura acest procent de persoane care nu sunt programate şi fiind reprezentate de excepţii menţionate”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

„Se asigură doza de rapel pentru persoanele care au fost deja vaccinate până în acest moment şi reprezintă un număr total de 441.149 de persoane care îşi efectuează rapelul din data de 27 ianuarie până în perioada lunii februarie. Perioada dificilă pentru noi este până pe 15 februarie. Este un moment pe care dorim să îl depăşim împreună, să îl depăşim prin solidaritatea şi cred că la acest moment mai mult ca niciodată este nevoie să avem răbdare”, a explicat Gheorghiţă.