Republica Moldova ar putea adera la NATO. Noul premier a făcut anunțul: „Neutralitatea nu ne asigură în caz de agresiune”

Republica Moldova ar putea deveni stat membru NATO, după decenii întregi în care Rusia a suflat în ceafă Basarabiei, pe toate palierele. Noul premier desemnat a făcut comentarii belicoase pe marginea acestui subiect.

16 feb. 2023, 17:51
Republica Moldova ar putea adera la NATO. Noul premier a făcut anunțul: „Neutralitatea nu ne asigură în caz de agresiune”

Republica Moldova se află în fața unor decizii majore, probabil cele mai importante din ultimii 30 de ani. Micul stat ar putea trece de partea SUA, deși neutralitatea îi este stabilită prin Constituție.

Dorin Recean, noul premier desemnat din Republica Moldova, după demisia Nataliei Gavriliță, a lăsat de înțeles că Basarabia ar putea candida pentru a deveni stat membru NATO, după o lungă perioadă în care micul teritoriu a fost sub influența agresivă a Rusiei.

Statutul de neutralitate e un concept de politică externă care începe să nu mai funcționeze și care nu oferă garanții în cazul unei agresiuni, a transmis Dorin Recean, la audierile care au avut loc joi, 16 februarie, la Parlament, înainte de votul pentru învestirea cabinetului său.

 

Dorin Recean, noul premier al Republicii Moldova: „Neutralitatea e un instrument de politică externă, dar care nu ne asigură în caz de agresiune”

 

Premierul desemnat a făcut afirmațiile după ce un deputat l-a întrebat dacă va face demersuri pentru recunoașterea internațională a statutului de țară neutră a Republicii Moldova:

„Dar cine credeţi că va atenta la securitatea Republicii Moldova şi cine nu respectă azi acest statut? Trebuie să înţelegem ce înseamnă acest statut.

Este un instrument de politică externă care s-ar putea ca curând să nu funcţioneze”, a răspuns Dorin Recean, citat de Agora.md.

„De aceea e nevoie ca noi să consolidăm capacitatea de apărare. Neutralitatea e un instrument de politică externă, dar care nu ne asigură în caz de agresiune. Trebuie să avem în vedere limitările acestui instrument”, a adăugat Dorin Recean, fost consilier prezidențial al Maiei Sandu, potrivit sursei citate.

Renunțarea la neutralitate se poate face doar prin modificarea Constituției.

„Nu se pune problema renunţării la neutralitate, pentru că neutralitatea e prevăzută în Constituţie, dacă o să analizaţi sondajele o să vedeţi că marea majoritate a cetăţenilor consideră că neutralitatea trebuie păstrată”, a declarat preşedinta Republicii Moldova într-un interviu pentru TVR.

De asemenea, președinta a mai subliniat faptul că Rusia ar putea provoca o lovitură de stat la Chișinău, foarte curând.