Republica Moldova: Cum a dispărut un miliard de dolari, într-un raport al companiei de audit Kroll

Publicat: Marţi, 05 Mai 2015 11:59 // Actualizat: Marţi, 05 Mai 2015 11:59 // Sursa: romaniatv.net

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, a publicat luni seara pe blogul său raportul companiei de audit americane Kroll, angajată de guvernul moldovean pentru a elucida circumstanțele dispariției unui miliard de dolari anul trecut de la trei bănci din Republica Moldova, în contextul protestelor de amploare ce au avut loc duminică la Chișinău împotriva devalizării celor trei bănci și a corupției, relatează portalul Unimedia, citat de Agerpes. 

Foto: jurnal.md

Adrian Candu susține că a publicat 'varianta raportului așa cum a primit-o', în limba engleză, gestul său intervenind înainte de întâlnirea pe care o are programată pentru marți cu reprezentanți ai societății civile și ai presei cu profil economic, informează Europa Liberă.

La începutul lunii aprilie, Banca Centrală a Republicii Moldova a descoperit că trei instituții bancare — Banca de Economii, Banca Socială și Unibank — reprezentând aproximativ o treime din activele bancare ale țării, acordaseră credite care totalizau un miliard de dolari (890 milioane de euro), adică 15% din Produsul Intern Brut (PIB) al țării. Destinatarii acestor credite nu sunt identificați și se pare că banii s-au volatilizat pur și simplu. În prezent, cele trei bănci se află sub administrația specială a Băncii Naționale de la Chișinău pentru a evita falimentul, informează Agerpres.

Citeşte şi Republica Moldova: Primele rezultate ale anchetei privind MILIARDUL de dolari dispărut la Chişinău

'Am decis să public raportul Kroll și îmi asum responsabilitatea pentru această acțiune. O fac deschis, fără să mă ascund după surse anonime, pentru că dezbaterea pe această temă capătă accente false', a declarat Andrian Candu într-o postare pe blogul său, după ce firma americană nu a fost de acord cu publicarea documentului.

'Ca politician consider că opinia publică trebuie să aibă acces la acest document, plătit din banii cetățenilor, să-l analizeze și să înțeleagă mai bine ce s-a întâmplat în ultimii ani la Banca de Economii', a explicat Candu.

Președintele legislativului moldovean mai spune că a decis să facă public raportul, fără să aibă aparent aprobarea companiei Kroll, pe motiv că 'situația din Moldova și responsabilitatea noastră de a fi transparenți cu cetățenii ne obligă să ne adaptăm deciziile la realitățile momentului...', potrivit postului de radio Europa Liberă.

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
05 mai 15:00
...a elucida circumstanțele dispariției unui miliard de dolari anul trecut de la trei bănci din Republica Citește mai departe… Citeste mai mult Source:: ...
05 mai 12:10
...media="screen">
var td_blocks = []; //here we store all the items for the current page

//td_block class - each ajax block uses a object of this class for requests
...
1
EUR
4.8582
RON
19 Sep
noapte 14 °
zi 24 °
Ultimele joburi adaugate
24 H