Republica Moldova, în atenţia americanilor: Congresul SUA sprijină Republica Moldova şi cere retragera trupelor ruse din Transnistria

Publicat: Joi, 22 Februarie 2018 11:15 // Actualizat: Joi, 22 Februarie 2018 11:28 // Sursa: romaniatv.net

Congresul SUA a înregistrat, miercuri, o rezoluţie prin care susţine asocierea Republicii Moldova la Uniunea Europeană şi cere Federaţiei Ruse să-şi retragă trupele şi muniţiile din regiunea Transnistria, scrie deschide.md.

Congresul SUA va dezbate o rezoluţie în care sprijină Republica Moldova şi cere retragerea trupelor ruse din Transnistria "Congresul SUA îndeamnă conducerea Federaţiei Ruse să se abţină de la ameninţări economice sau de la exercitare a presiunilor asupra Moldovei, precum să înceteze orice acţiuni care susţin mişcările separatiste de pe teritoriul Republicii Moldova", se menţionează în rezoluţia SUA.

Documentul mai specifică faptul că Statelor Unite susţin procesul de reintegrare pe cale paşnică a regiunii din stânga Nistrului, oferindu-i acesteia statut special în cadrul ţării, informează Mediafax.

"Îndemnăm conducerea Federaţiei Ruse să-şi onoreze obligaţiile asumate la Summitul de la Istanbul din 1999 şi să-şi retragă trupele şi muniţiile de pe teritoriul recunoscut internaţional al Moldovei", se menţionează într-un punct al rezoluţiei. În rezoluţie se mai spune că SUA susţin lupta Republicii Moldova cu acţiunile de dezinformare desfăşurate de către anumite state din Europa de Est în mass-media naţionale, potrivit Mediafax.

Partidul Democrat din Moldova a salutat înregistrarea în Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA a unei rezoluţii în favoarea Republicii Moldova, depusă de către congresmenii David Price şi Pete Olson.

Citeşte şi Prim-ministrul Republicii Moldova solicită retragerea trupelor ruse din Transnistria

"Considerăm binevenită menţionarea într-un document oficial, înaintat legislativului american, a sprijinului SUA pentru integritatea teritorială a ţării noastre şi rezolvarea conflictului transnistrean, precum şi a dorinţei de intensificare a cooperării moldo-americane. Ne exprimăm, de asemenea, aprecierea pentru faptul că acest document reafirmă dreptul Moldovei de a-şi stabili parteneriatele externe , inclusiv în ceea ce priveşte aprofundarea relaţiilor ţării noastre cu Uniunea Europeană. Notăm, în acelaşi timp, că prietenii americani ai Moldovei sunt alături de ţara noastră în eforturile ei de consolidare a democraţiei, de dezvoltare economică, de continuare a reformelor, dar şi de creştere a securităţii energetice şi de protejare a spaţiului informaţional", se arată într-un comunicat al PD, potrivit Mediafax.

Luni, secretarul general al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, ambasadorul Thomas Greminger, a declarat că OSCE va sprijini Republica Moldova privind retragerea trupelor ruse din regiunea Transnistria.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
armament Congresul SUA muniţie Republica Moldova rezolutie SUA trupe ruse
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8750
RON
26 Sep
noapte 15 °
zi 25 °
Ultimele joburi adaugate
24 H