Republica Moldova, în „cea mai proastă” situaţie energetică. E dependentă de gazele ruseşti şi de electricitatea din Transnistria

Gigantul rus Gazprom a confirmat oficial că va livra gaze în Republica Moldova, în pofida faptului că autorităţile de la Chişinău nu au realizat încă auditul privind datoriile ce ar depăşi 700 de milioane de dolari. De asemenea, energia electrică va fi cumpărată de la centrală din Transnistria care este deţinută de o companie rusă.

29 apr. 2022, 21:33
Republica Moldova, în „cea mai proastă” situaţie energetică. E dependentă de gazele ruseşti şi de electricitatea din Transnistria

Preşedintele Maia Sandu a recunoscut că situaţia energetică este „cea mai proastă” pentru Republica Moldova, iar ofertele din cadrul licitației pentru procurarea energiei electrice „nu sunt bune, sunt scumpe toate”. Ea susţine că Guvernul de la Chişinău a discutat şi cu companii din Ucraina, care oferă însă un preţ de două ori mai mare decât cel din prezent pentru electricitate.

În schimb, gigantul energetic rus Gazprom a confirmat oficial că va livra gaze Republicii Moldova şi în luna mai, deşi auditul independent asupra datoriilor istorice nu a fost finalizat încă. Furnizorul rus susţine că datoriile Republicii Moldova faţă de acesta depăşesc 700 de milioane de dolari, scrie Jurnal.md.

„Gazprom a confirmat volumele de gaze naturale contractate pentru a fi furnizate Republicii Moldova în luna mai a.c.. Este vorba de 32 de milioane de metri cubi de gaze pentru malul drept al Nistrului şi 131 de milioane de metri cubi pentru malul stâng al Nistrului”, se menţionează într-un comunicat postat pe site-ul său web de societatea pe acţiuni Moldovagaz.

Citeşte şi: Gazprom a obţinut un profit fabulos de aproape 30 de miliarde de dolari. Lovitura dată de Putin, înainte de izbucnirea războiului din Ucraina

De asemenea, Moldovagaz mai transmite că livrările de gaze sunt planificate pe ruta tradiţională de transport, iar preţul calculat pentru luna mai este de 910 dolari pentru mia de metri cubi.

„Gazprom a confirmat oficial volumele de gaze naturale contractate pentru aprovizionarea Republicii Moldova în luna mai 2022”, a explicat Vadim Ceban, preşedintele Consiliului de administraţie al companiei Moldovagaz, citat de Ziarul de Gardă.

La 20 aprilie, vicepremierul Andrei Spînu, ministrul infrastructurii şi dezvoltării regionale, anunţa că de la 1 mai, gigantul rus Gazprom ar putea rezilia contractul cu Moldovagaz în contextul în care până acum nu s-a reuşit auditarea datoriei Moldovagaz faţă de grupul Gazprom pentru gazele furnizate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului.

Curtea de Conturi a demarat auditul conformităţii în domeniul gazelor naturale la data de 12 ianuarie. Principala entitatea supusa auditului este SA „Moldovagaz”, dar pe lângă aceasta, controlul se va efectua şi în cadrul întreprinderilor înrudite acesteia, care practică activitate de transportare, distribuire a gazelor naturale, precum şi alte genuri de activitate, arată portalul Unimedia.info.

Totodată, premierul Natalia Gavriliță a anunţat că Republica Moldova va cumpăra în continuare în luna mai energie electrică de la centrala termo-electrică de la Cuciurgani din Transnistria deținută de compania rusească Inter RAO.

Şefa Executivului de la Chişinău a precizat că autoritățile au mandatat compania de stat Energocom să caute alternative la energia electrică de la Cuciurgan pe piața liberă, dar din păcate oferte au fost aproape duble.

„Participanții la licitație au oferit un tarif prea scump. Cea mai ieftină ofertă a fost de 96,5 de dolari per mWh. Asta ar fi însemnat o creștere semnificativă. A fost găsită o soluție temporară, Energocom va contracta direct cu Centrala de la Cuciurgan” ”, a explicat Gavriliță, potrivit G4media.

Astfel prețul convenit cu centrala din regiunea separatistă transnistreană a fost 59,5 de dolari americani pentru un megawatt-oră.

Citeşte şi: Armata lui Putin, măcinată de lupte interne. Schimb de focuri între cecenii lui Kadîrov şi soldaţii buriaţi