Republica Moldova. Plahotniuc îi invită la dialog pe socialişti şi Blocul ACUM

Partidul Democrat din Republica Moldova (PD) invită la un dialog politic toate partidele parlamentare, în mod special Partidul Socialiştilor (PSRM) şi Blocul ACUM (PAS plus PPDA) cu scopul de a identifica soluţii pentru depăşirea crizei politice, a anunţat luni după-amiază vicepreşedintele PD, Andrian Candu, după o întrevedere a conducerii formaţiunii cu ambasadorii UE acreditaţi la Chişinău.

10 iun. 2019, 16:53
Republica Moldova. Plahotniuc îi invită la dialog pe socialişti şi Blocul ACUM

Având în vedere prevederile legale şi deciziile Curţii Constituţionale, la ora actuală suntem în blocaj juridic, a afirmat Candu într-o conferinţă de presă.

‘Ne plac aceste decizii sau nu, dar singura autoritate în ţara noastră este Curtea Constituţională. Pe parcursul istoriei noi am avut multe decizii ale CC care au fost contestate de politicieni sau societate. (…) Deciziile Curţii nu pot fi revizuite, nu pot fi anulate, iar din acest motiv suntem în blocaj juridic’, a subliniat fostul preşedinte al legislativului moldovean.

‘Chemăm grupurile parlamentare la dialog pentru a depăşi această situaţie şi pentru a ieşi din acest blocaj. Facem o invitaţie azi partidelor parlamentare, în special PSRM şi Blocului ACUM.  ‘Cea mai bună soluţie sunt alegerile anticipate. Cetăţenii trebuie să decidă cine va fi la putere şi cine în opoziţie’, a afirmat el, adăugând că democraţii s-au întâlnit astăzi cu ambasadorii UE la Chişinău şi le-au comunicat despre situaţia din republică din punctul lor de vedere.

Partidul Socialiştilor şi blocul ACUM au venit cu o poziţie comună în legătura cu invitaţia Partidului Democrat la un dialog politic în vederea depăşirii crizei politice. „Aşteptăm de la Partidul Democrat să elibereze instituţiile de stat. Să retragă de acolo toţi sportivii, astfel ca Guvernul să poată intra în instituţii, miniştrii să poată ajunge în instituţii. Instituţiile să devină funcţionale pe deplin, iar fracţiunea PD din opoziţia parlamentară să revină în Parlamentul legitim la muncă”, a declarat deputatul PAS, Igor Grosu, în prezenţa vicepreşedintelui PPDA, Alexandru Slusari, şi secretarului PSRM, Ion Ceban.

Andrian Candu afirmase la conferinţa de presă că a luat măsuri de securizare a instituţiilor publice pentru a evita apariţia ”omuleţilor verzi”. „În contextul unei crize politice, sistemele de stat sunt vulnerabile. Noi nu vrem să ne trezim cu „omuleţii verzi” pe stradă. Nu ştiţi ce înseamnă „omuleţii verzi”? Uitaţi-vă la exemplul Crimeii”, a spus el.

La ora actuală, Republica Moldova trece printr-o situaţie de dualitate a puterii: un guvern interimar condus de Pavel Filip şi un guvern ales de noua majoritate parlamentară (PSRM plus ACUM), condus de Maia Sandu.