Republica Moldova: Ruşii ar putea ajunge să controleze sistemul de căi ferate din Chişinău

După Aeroportul Internaţional Chişinău, şi Calea Ferată din Moldova ar putea ajunge pe mâinile investitorilor ruşi, după cum a lăsat să se înţeleagă ministrul moldovean al economiei, Andrian Candu, transmite Agerpres.

20 nov. 2014, 16:14
Republica Moldova: Ruşii ar putea ajunge să controleze sistemul de căi ferate din Chişinău

”Ne pregătim să modernizăm reţeaua de cale ferată. Probabil o vom da în concesiune, pentru că acest proiect ar fi prea scump pentru noi. Această companie ar putea fi de interes pentru investitorii ruşi, mai ales că standardele de la noi corespund cu reţeaua feroviară rusească”, a declarat Candu într-un interviu pentru agenţia de presă rusă RIA Novosti.

Acest nou proiect de concesionare la care face referire ministrul economiei survine după cel de anul trecut prin care a fost cedat Aeroportul Internaţional Chişinău, o decizie dur criticată de experţi şi calificată drept ”incompatibilă cu politica de integrare europeană a Republicii Moldova”, aminteşte Jurnal.md.

Mai mulţi oficiali europeni s-au declarat îngrijoraţi de proiectul de concesionare a Aeroportului Internaţional Chişinău, recomandând autorităţilor moldovene să examineze atent prevederile contractului.

Publicaţia precizează că Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a acordat săptămâna trecută 52,5 milioane de euro companiei de stat ‘Calea Ferată din Moldova’ pentru modernizarea infrastructurii feroviare. Atunci s-a anunţat că împrumutul va fi folosit pentru a cofinanţa achiziţionarea de aproape zece noi locomotive multifuncţionale şi reabilitarea infrastructurii.