Republica Moldova şi Gazprom au prelungit contractul privind livrările de gaz din Rusia

Republica Moldova şi-a prelungit marţi contractul pentru aprovizionarea cu gaz importat din Rusia, fosta republică sovietică, în curs de apropiere de Uniunea Europeană (UE), exprimându-şi satisfacţia în legătură cu reducerea de preţ obţinută, în plin conflict gazier între Moscova şi Kiev, informează AFP, citată de Agerpres.

11 nov. 2014, 19:14
Republica Moldova şi Gazprom au prelungit contractul privind livrările de gaz din Rusia

Chişinăul şi Moscova, care au relaţii din ce în ce mai tensionate, au avut dificultăţi în a se pune de acord asupra unui nou contract pentru livrările de gaz. Contractul actual, care datează din 2006, a expirat în 2011 şi de atunci a fost prelungit în fiecare an in extremis.

Acest contract, ca şi cel semnat de numeroase ţări europene, este indexat în funcţie de cursul petrolului, preţul fixat pentru primul trimestru al anului 2015 fiind în scădere netă şi ridicându-se la 332 de dolari pentru mia de metri cubi, faţă de 378 de dolari în medie anul trecut.

Prin comparaţie, Ucraina vecină a asistat la o creştere a preţului gazului rus de la 300 la peste 500 de dolari după instalarea la putere a unei puteri proeuropene. După luni de conflicte, Kievul şi gigantul rus Gazprom au semnat un acord pentru un preţ de 378 de dolari până la sfârşitul lui martie.

Citeşte şi Moscova reduce preţul la livrările sale de gaze pentru Republica Moldova, chiar înainte de alegeri

‘Am reuşit să garantăm stabilitatea importurilor noastre de resurse energetice şi securitatea energetică a ţării, ceea ce este cu precădere important în contextul regional actual’, şi-a exprimat satisfacţia ministrul economiei al Republicii Moldova, Andrian Candu, citat de AFP.

Vicepreşedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, a subliniat, la rândul său, că acordul semnat marţi corespunde ‘condiţiilor pieţei’ şi este în avantajul consumatorilor din Republica Moldova, dar şi al ţărilor din Balcani, a căror aprovizionare cu gaz tranzitează în parte teritoriul moldav.

Republica Moldova, fostă republică sovietică situată între Ucraina şi România, a semnat de curând un Acord de asociere cu Uniunea Europeană (UE), acord ce prevede şi înfiinţarea unei zone de liber schimb.

Potrivit AFP, Republica Moldova are un consum anual de circa 1,2 miliarde de metri cubi de gaz, pe care le importă din Rusia. La rândul său, Transnistria separatistă, unde se concentrează grosul industriei Republicii Moldova, consumă aproape 2 miliarde de metri cubi de gaz pe an.