Republica Moldova solicită ajutorul României și Ucrainei să asigure securitatea spațiului aerian. Declarația făcută de Igor Grosu

Igor Grosu, președinte al Parlamentului Republicii Moldova, a declarat că autoritățile au făcut solicitări partenerilor din Ucraina și România pentru monitorizarea și protejarea spațiului aerian al Republicii Moldova.

17 nov. 2022, 16:00
Republica Moldova solicită ajutorul României și Ucrainei să asigure securitatea spațiului aerian. Declarația făcută de Igor Grosu

Igor Grosu, președintele Parlamentului, a spus că spațiul aerian al Republicii Moldova trebuie apărat, chiar dacă țara și-a declarat neutralitatea în acest război.

Experţii în securitate au susținut în nenumărate rânduri că autoritățile de la Chişinău trebuie să fie pregătite de o eventuală invazie a armatei ruse în Ucraina. Marți, atacurile masisve ale trupelor ruseşti au lăsat Republica Moldova în beznă.

„Neutralitatea nu te apără de rachete, dar ea trebuie apărată și, prin urmare, suntem obligați să ne apărăm spațiul nostru aerian, a declarat Igor Grosu, în cadrul unei emisiuni la Jurnal TV.

Citiți și: Bombardamentele trupelor ruseşti lasă Republica Moldova în beznă

Igor Grosu, preşedintele legislativului de la Chişinău, a spus că autoritățile au făcut solicitări partenerilor din Ucraina și România pentru monitorizarea și protejarea spațiului aerian al Republicii Moldova.

„Am beneficiat de un program al UE, de 40 de milioane de euro, inclusiv pentru acest lucru… Discutăm și cu partenerii ucraineni și cu frații noștri români, pentru că ei au sisteme mult mai performante. Aceste două incidente (survolarea spațiului aerian moldovenesc de către rachete rusești și doborârea unei rachete lângă Naslavcea – n.a.) ne-au arătat foarte clar, și pentru cei care nu vor să recunoască, că este un moment  foarte complicat. Neutralitatea nu te apără de rachete. Poți să repeți acest lucru până ți s-a face neutru în minte, dar ea trebuie apărată… Noi suntem obligați să ne apărăm spațiul nostru aerian. Lucrul acesta o să-l facem chiar dacă opoziția va țipa… Trebuie să avem grijă de spațiul nostru aerian…”, a afirmat Igor Grosu, conform radiochisinau.md

De asemenea, Igor Grosu a mai spus că Republica Moldova este vizată de un val de atacuri cibernetice fără precedent și că ele vin din Federația Rusă.

„Atacurile cibernetice fără precedent au început în toamna anului trecut. Așa val de atacuri n-am avut în istoria R. Moldova și au fost vizate nu doar corespondența demnitarilor, dar întregi sisteme informatice… Infrastructura critică toată a fost supusă atacurilor. Evaluările noastre arată că ele vin din Federația Rusă. Ultimele vin tot de acolo, este convingerea mea. Ele nu trebuie privite separat și vizează parcursul nostru european. În opinia mea. Federația Rusă, serviciile secrete, înțeleg că drumul nostru, decizia noastră de a face parte din UE, este foarte hotărâtă, statutul de candidat a întărit lucrul acesta, și ei folosesc ultima oportunitate, ultima carte, în această iarnă. Prin șantaj energetic, prin proteste plătite, prin reactivarea tuturor bandiților de pe loc și celor care sunt prin Cipru, pe la Londra, prin Israel… Este momentul în care canalizează toate atacurile, încă o să mai avem surprize, în special pe dimensiunea energetică. Sunt convins că după această iarnă, dependența blestemată pe care am avut-o timp de 30 de ani de zile, energetică, informațională, piețe de desfacere, n-o să mai fie ca înainte. Să nu permitem destabilizarea situației, să nu înghițim gogoșile cu gaz ieftin sau pe degeaba, nu există așa ceva. Orice momeală cu cașcaval ieftin te costă pe urmă și pe tine, și generațiile viitoare”, a mărturisit Igor Grosu.

Citiți și: Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică fără precedent. Nicu Popescu: ”Avem nevoie de 1,1 miliarde de euro pentru a trece peste iarnă”