Republicanii americani cer menţinerea sancţiunilor împotriva Iranului

Senatorii republicani americani cer menținerea sancțiunilor contra Iranului după recentele teste cu rachete balistice.

17 dec. 2015, 07:16
Republicanii americani cer menţinerea sancţiunilor împotriva Iranului

Zeci de senatori republicani americani i-au cerut miercuri președintelui Barack Obama să mențină sancțiunile contra Iranului, susținând că recentele teste cu rachete balistice efectuate de Teheran au arătat o ‘încălcare brutală a obligațiilor sale internaționale’, relatează Reuters

 Un număr de 36 dintre cei 54 de senatori republicani, printre care liderul majorității republicane din Senat, Mitch McConnell, au semnat o scrisoare adresată liderului de la Casa Albă în care îi solicită acestuia să nu ridice sancțiunile impuse Iranului, așa cum prevede acordul convenit în iulie de Teheran și marile puteri (SUA, Rusia, Marea Britanie, Franța, China și Germania), potrivit Agerpres.

În scrisoare se afirmă că testele cu rachete sporesc capacitatea potențială a Iranului de a lovi Israelul și trupele americane din Orientul Mijlociu. ‘Iată de ce este o greșeală să tratăm programul de rachete balistice al Iranului separat de programul său nuclear’, susțin senatorii republicani.

Textul scrisorii a fost elaborat de senatorul Kelly Ayotte, membru al Comitetului pentru servicii armate al Senatului american.

Ministrul apărării iranian Hossein Gehghan, citat de presa de stat de la Teheran, a declarat miercuri că țara sa nu va accepta nicio restricție impusă asupra programului său de rachete balistice.