Republicanii îşi consolidează majoritatea în Senatul SUA după ce au câştigat alegerile parţiale în Louisiana

Ultima senatoare membră a Partidului Democrat în partea de sud a Statelor Unite, Mary Landrieu, a pierdut sâmbătă mandatul din Congres în urma turului al doilea al alegerilor parţiale din statul Louisiana, astfel că Partidul Republican îşi consolidează majoritatea obţinută în Senat după scrutinul din 4 noiembrie, transmite AFP, preluată de Agerpres.

07 dec. 2014, 07:29
Republicanii îşi consolidează majoritatea în Senatul SUA după ce au câştigat alegerile parţiale în Louisiana

Potrivit rezultatelor parţiale anunţate după numărarea a 80% din buletinele de vot, republicanul Bill Cassidy a obţinut circa 58% din sufragii.

Membră a Congresului din anul 1997, Mary Landrieu şi-a recunoscut repede înfrângerea într-un discurs susţinut la New Orleans. ‘Putem fi mândri de foarte multe lucruri (…) de ajutorul pe care l-am dat statului în momentele cele mai grele, după Katrina, Rita, Gustav şi mareea neagră BP’, a afirmat ea amintind catastrofele naturale ce au afectat statul Louisiana.

În urma votului din acest stat, republicanii, ce controlează din anul 2010 Camera Reprezentanţilor, îşi consolidează acum majoritatea şi în Senatul american, unde din luna ianuarie vor avea 54 din cele 100 de mandate, cu 9 mai multe decât în prezent. Louisiana este singurul stat unde a fost nevoie de un al doilea tur după scrutinul parţial din 4 noiembrie.

Dar la fel cum s-a întâmplat în primul tur în celelalte state americane, rezultatul candidatei democrate a fost influenţat în mare măsură de popularitatea tot mai scăzută a preşedintelui Barack Obama, notează AFP.