Restituirea taxei auto. Dacă ai plătit taxa acum mai mult de 5 ani, mai poţi cere banii înapoi?

Guvernul a decis în 2015 că persoanele care au plătit taxa specială pentru autovehicule, taxa pe poluare sau taxa pentru emisiile poluante pot să ceară restituirea integrală, nu doar parţială, a sumei achitate. De săptămâna trecută, proprietarii de maşini pot depune efectiv cererile pentru a-şi primi banii înapoi, în urma publicării procedurii de restituire. Totuşi, multe dintre persoanele care au achitat vechea taxă auto acum mai mult de cinci ani nu ştiu dacă dreptul lor de a cere banii înapoi s-a prescris sau nu.

18 apr. 2016, 12:27
Restituirea taxei auto. Dacă ai plătit taxa acum mai mult de 5 ani, mai poţi cere banii înapoi?

Cetăţenii care au plătit taxa specială pentru autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule (la care ne referim prin sintagma „vechea taxă auto”) pot să ceară toţi banii înapoi fără a fi nevoiţi să deschidă o acţiune în instanţă, conform Ordonanţei Guvernului nr. 40/2015. Procedura prin care se poate face restituirea este valabilă de săptămâna trecută, fiind inclusă în Ordinul comun al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 682/1154/2016. Asta înseamnă că cererile de returnare pot fi depuse deja la organele Fiscului.

Citeşte şi Timbrul de mediu, declarat ilegal de judecători. „Este o taxă discriminatorie”

Una dintre principalele nelămuriri cu privire la acest subiect este dacă dreptul lor de a cere restituirea vechii taxe auto s-a prescris, în cazul în care au achitat-o acum mai mult de cinci ani. Răspunsul la această întrebare este negativ şi este inclus atât în ordonanţa de Guvern de anul trecut, cât şi în ordinul comun de săptămâna trecută.

Astfel, potrivit OG nr. 40/2015, „dreptul contribuabililor prevăzut la art. 12 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 37/2014, astfel cum aceasta a fost modificată prin prezenta ordonanţă, de a cere restituirea se naşte la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, indiferent de momentul la care s-a perceput taxa”. Acest act normativ a intrat în vigoare la data de 3 septembrie 2015.

Citeşte şi TAXA AUTO 2016: Taxa de înmatriculare ar putea dispărea

Apoi, aşa cum scrie în Ordinul comun MMAP/ANAF nr. 682/1154/2016, „cererea de restituire trebuie să fie depusă în cadrul termenului legal de prescripţie a dreptului de a cere restituirea, respectiv în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere dreptul la restituire”. Concret, indiferent de data la care proprietarii au plătit vechea taxă auto, cererea de restituire poate fi depusă până la data de 1 ianuarie 2021.

Continuarea pe avocatnet.ro.